Slavná fontána di Trevi se rozpadá! Jak ji chtějí Italové zachránit?

Řím - Jedna z nejznámějších římských památek, barokní fontána di Trevi, projde v následujících dvou letech generální opravou. Městu se podařilo zajistit 2,5 milionu eur (přes 60 milionů korun) na rekonstrukci díky dohodě s módním domem Fendi.

O potřebě zásadní opravy této památky se začalo mluvit letos v létě, kdy spadly některé prvky sochařské výzdoby. Odborníci zhoršení jejího stavu přisoudili extrémním klimatickým podmínkám posledních několika let.

Římský starosta Gianni Alemanno nyní oznámil, že oprava začne v březnu a potrvá do roku 2014.

Stavba fontány trvala 30 let, od roku 1732 až do roku 1762. Jejím hlavním stavitelem byl Nicola Salvio, ten ji navrhnul pro papeže Klementa XII. Název fontány je odvozen od úzkých dlážděných uliček, které se k ní sbíhají – jde o „tre vie", tedy tři ulice. Fontána je vytesána z mramoru a uprostřed ní stojí na veliké mušli bůh moře Oceanus (Neptun), který je tažen mořskými koňmi.

Fontána di Trevi se také objevila ve filmu Frederica Felliniho - La Dolce vita, v němž se hlavní hrdinové Anita Ekberg a Marcello Mastroiani ve fontáně koupali.

Jedna z pověstí říká, že když do fontány vhodíte minci, naleznete v Římě svou pravou lásku, a když vhodíte další, budete mít v Římě také šťastnou svatbu. Částka, kterou takto turisté do fontány nahází, je opravdu veliká, každý den přibude přibližně 3000 EUR. Při jednom pravidelném čištění se ve fontáně našlo  asi 540 000 eur (13,7 miliónu korun).

Sbírání mincí z fontány je však přísně zakázáno. V minulosti byl za tuto činnost zatčen bezdomovec Roberto Cercelletta, který si každé ráno přivydělával sběrem mincí z fontány - v den svého zadržení měl nasbíráno přes 20 kg mincí. Zatčeni byli také zaměstnanci firmy, která fontánu pravidelně čistí. Sběrem mincí se jim údajně podařilo vydělat přes 100 000 EUR.

Související

Více souvisejících

Itálie Turisté oprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy