Hašek se pořádně rozzuřil: Dálnice do Vídně nebude?

Brno - Sny o dálničním spojení s Vídni berou pomalu za své. Přesněji řečeno, spojení do Vídně přes Mikulov bude, ale nebude se jednat o dálnici, ale o dvoupruhovou silnici, která bude hotova do roku 2018. A proč na české straně půjde o dvoupruhovou silnici místo dlouho diskutované čtyřpruhové?

S touto informací vyrukoval po pondělním jednání s dolnorakouským hejtmanem Erwinem Pröllem ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Podle českého ministra není dálniční spojení třeba. Varianta dvoupruhové silnice byla podle ministra Prachaře zvolena proto, že je na české straně doprava slabší než v Rakousku. Hlavní změnou proti dnešnímu stavu na české straně tak bude obchvat Mikulova.„Není to tak, že by Česká republika chtěla šetřit, vycházíme ze společné vize," řekl Prachař. Prý je hlavním úkolem vytlačit tranzitní dopravu z Mikulova, protože zbytek současné silnice I/52 jinak vede nezastavěným územím. Dvouproudá komunikace tak bude navazovat na stejný typ komunikace vedoucí z Rakouska.V Rakousku bude tato silnice dlouhá zhruba 15 kilometrů, zbytek trasy povede po klasické dálnici. Mezi roky 2016 a 2017 bude dálnice z Vídně dokončena vybudováním úseku Schrick - Poysbrunn, uvedl dolnorakouský hejtman Erwin Pröll.Haška to pořádně nadzvedloTo ovšem pořádně rozzlobilo jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD).

"Nemile překvapen jsem dnešním oznámením ministra dopravy Prachaře (ANO) o tom, že dálniční spojení Brno – Vídeň bude na území České republiky v úseku Pohořelice – Mikulov ( státní hranice s Rakouskem ) pouze dvoupruhovou komunikací, de facto pouze s novým dvoupruhovým obchvatem Mikulova. O takovém rozhodnutí české vlády nejsem jako hejtman Jihomoravského kraje informován a pochybuji, že se jedná o oficiální stanovisko vlády ČR. Budu v této věci okamžitě kontaktovat premiéra i ministra dopravy a budu žádat informace a vysvětlení. Poněkud mi totiž dnešní stranická tiskovka ANO za účasti dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla připomněla nedávné nejapné vyjádření pražského primátora Hudečka o tom, že není potřeba investovat nikde jinde než v Praze, aby bylo lépe," sdělil pro EuroZprávy.cz Hašek. "Pokud někdo tvrdí, že je na stávající R52 malá intenzita dopravy, ať si jde sednout k novomlýnským nádržím a uvidí ten provoz, třeba u Pasohlávek. Situaci na rakouské straně nehodnotím a nedovolil bych si nikdy svému příteli, dolnorakouskému hejtmanovi, radit, jak má jejich dopravní řešení vypadat. Nadále platí, že Jihomoravský kraj podnikne ve spolupráci se státem všechny kroky k realizaci vládní investice do nového dálničního spojení České republiky a Rakouska ve všech částech dosud chybějícího spojení Brna a Vídně, abychom po skutečné dálnici nemuseli jezdit přes Bratislavu," dodal Hašek.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Antonín Prachař Dálnice do Vídně

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy