Mlčení prolomeno: Ozvali se údajní únosci Čechů v Libanonu

Praha - Půl roku poté, co v Libanonu zmizela pětice Čechů, se konečně ozvali údajní únosci. Ti přitom mají jasný vzkaz: nevydávejte do USA “naše chlapce” a “vaši chlapci” budou volní.

Redakce Neovlivní.cz má k dispozici anglicky psaný e-mail, který po dlouhém půl roce konečně podává nějakou informaci o tom, co se stalo se zmizelými Čechy v Libanonu.

"Je nám známo, že váš soudce rozhodl o vydání našich chlapců do Ameriky. To je pro vaše chlapce velmi špatné," stojí v úvodu zprávy, která se dostala do rukou vybraných advokátů kolem Fajádova případu a také nekolika známým unesených Čechů.

Původci dopisu se odkazují na loňské rozhodnutí Pražského městského soudu vydat údajné spolupracovníky teroristů Alího Fajáda, Faouziho Jabera a Chálida Marabího do USA. Muži se proti rozhodnutí soudu bránili, veškeré námitky ale vrchní soud v listopadu zavrhl. Nyní má případ v rukou ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který bude mít v celé věci konečné slovo.

Podle dopisu jsou Češi stále naživu. Únosci popsali i vážný zdravotní stav dvou unesených mužů, kvůli kterému prý opravdu trpí. Od případných záchranných akcí ale všechny odrazují. "Jsme silní a víme všechno," uvádí autoři dopisu.

Jak uvádí ČTK, podle libanonské agentury NNA souvisí únos Čechů s Fajádovým zadržením. Neznámí ozbrojenci jej prý spáchali ve snaze zorganizovat výměnu právě za Fajáda. Objevily se informace, že taxikář, v jehož voze končí stopy unesené pětice, je Fajádovým bratrem.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který je na čtyřdenní návštěvě Egypta a Ománu, nyní prý mnoho říci nemůže. "Případu věnujeme permanentně vysokou pozornost a probíhá vyšetřování. Bohužel, je řada důvodů, proč vám žádné bližší informace v tuto chvíli poskytnout nemohu," řekl v Káhiře. Informace prý dostává i v Egyptě. "Protože mě samozřejmě každý další vývoj zajímá a je to závažná věc," uvedl ministr.

Související

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa

Češi unesení v Libanonu nedostanou od státu odškodné

Stát nemusí platit odškodné 40 milionů korun čtveřici Čechů, které v roce 2015 unesla skupina ozbrojených mužů v Libanonu. Pravomocně o tom dnes rozhodl odvolací pražský městský soud. Neuznal tak žalobu, ve které muži tvrdili, že české instituce pochybily a mohly únosu zabránit. Podle předsedkyně senátu Jany Knotkové za způsobenou újmu mohli únosci. Žalobci s rozhodnutím nesouhlasí a zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Více souvisejících

Zmizení pěti Čechů v Libanonu Ali Fajád ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy