Extremista Adam B. Bartoš byl obviněn ze zločinů proti lidskosti

Praha - Policisté ve čtvrtek dopoledne zadrželi extremistu Adama B. Bartoše. Pro předsedu Národní demokracie si policisté v civilu přišli do jeho bytu v pražské Zbraslavi. V pátek jej sice pustili z vazby, ale obvinili jej ze tří trestných činů.

Adam B. Bartoš strávil v cele noc, policisté jej propustili v pátek po poledni. Byl ale obviněn ze tří trestných činů proti lidskosti. "Jedná se konkrétně o Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. V případě odsouzení hrozí tomuto muži trest odnětí svobody až na tři roky," uvedl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Vzetí do vazby se ale nakonec Adam B. Bartoš vyhnul. "Vůči obviněnému byl na místě podat podnět státnímu zástupci k návrhu na uvalení vazby. K tomu ale nakonec nedošlo, neboť pan Bartoš učinil protokolárně před vyšetřovateli a právními zástupci slib, že nebude v protiprávním jednání pokračovat," řekl mluvčí policistů.

Známý radikál neskončil na policejní služebně poprvé. Naposledy musel na výslech o Velikonocích, když na protiislámské demonstraci vyhrožoval politikům kvůli dohodě Evropské unie s Tureckem.

O zadržení Bartoše informovali jeho spolustraníci. "Přímo před svým bytem a zraky vlastních dětí byl v 9:40 hodin zadržel Adam B. Bartoš, předseda národně-konzervativní politické strany Národní demokracie," uvedl ve čtvrtek místopředseda strany Luke Belson.

Podle spolustraníků zasahovali policisté v bytě ještě odpoledne a domovní prohlídky měly pokračovat také v pátek. Policisté měli zajistit v domě knihy, další dokumenty, datové nosiče a tiskoviny, to potvrdil také mluvčí policistů Hulan. Když jej policisté vyváděli z domu, uvedl Bartoš, že se jedná o politický proces na politickou objednávku.

"Zadržení pana Bartoše proběhlo na základě konkrétních zjištění pražských kriminalistů. Ta vypovídají o tom, že se popsaných trestných činů měl, dnes již obviněný, dopustit v rozmezí od května roku 2013 do dubna roku 2016," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podle informací televize Nova vynesli policisté z domu také několik přepravek knih, které extremista Bartoš publikoval. Ve svých knihách pravidelně a nevybíravě útočí především na Židy.

Ostatně, než se "přeorientoval" na uprchlíky a boj proti Islámu, soustředil se Bartoš především na protižidovské výroky a šíření antisemitické propagandy. V posledních měsících se ale snaží získávat politické body protimuslimskou rétorikou.

Kvůli antisemitismu už Bartoš v minulosti několikrát skončil na policii a v březnu byl dokonce nepravomocně odsouzen. Vloni totiž v Polné na Jihlavsku nechal u hrobu Anežky Hrůzové ceduli s nápisem. "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

To potvrzuje také policejní mluvčí Hulan: "Pan Bartoš byl obviněn především pro obsah jím vydávaných knih a jiných písemností, a pro obsah jeho veřejných projevů. V rámci těch měl úmyslně hanobit a podněcovat k nenávisti vůči osobám židovského národa, nebo židovského vyznání. Obdobně si měl ale počínat i vůči imigrantům," uvedl mluvčí.

Teď ale Bartoš upřednostňuje protimuslimskou rétoriku a útoky na politiky, kterým ve svých prohlášeních na sociálních sítích a na demonstracích vyhrožuje. Jeho strana ale zatím vždy ve volbách získala maximálně desetiny procenta.

Související

Martin Kupka

Opozice vyzývá Babiše ke stažení stavebního zákona: Je to nekoncepční hybrid

Opozice vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci opozičních stran. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za přípravu zákona odpovídá, takový krok zásadně odmítá.

Více souvisejících

Adam B. Bartoš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy