Svoboda: ČSSD dala ODS nabídku, kterou nešlo odmítnout

Praha - Sociální demokraté dali ODS velkorysou nabídku, řekl v neděli v pořadu Partie televize Prima budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Vysvětlil tak, proč jeho strana uzavřela na pražské radnici koalici s ČSSD, nikoliv s TOP 09.

"ODS s ČSSD nevyjednávala. ČSSD nám dala nabídku, která byla více než velkorysá pro ODS. A od té doby bylo jasno," vysvětlil Svoboda. Dodal, že nabídky TOP 09 a ČSSD dal vyjednávací tým posoudit regionální radě. Až ta rozhodla, že ODS koalici uzavře se sociálními demokraty.

Svoboda zároveň uvedl, že se ODS obávala, že TOP 09 se dohodne s ČSSD a ODS se tak tzv. dostane ze hry. "Deklaruji, že mým zájmem bylo uzavřít středopravou koalici, ale nejde to, když bychom zůstali stranou. V době kdy městský soud rozhodl o platnosti voleb, TOP 09 zastavila jednání s ODS a začala vyjednávat s ČSSD," prohlásil Svoboda.

Šéf pražské TOP 09 František Laudát se Svobodou nesouhlasí. "To, co se odehrávalo mezi TOP 09 a ODS nebylo vyjednávání. Při troše snahy by se šlo dohodnout během dvou, tří dnů," prohlásil v pořadu Partie. Soudí, že plán občanských demokratů byl od začátku uzavřít koalici s pražskou ČSSD.

Vznik velké koalice Laudát kritizuje, neboť skutečným vítězem voleb v Praze byla TOP 09. Zopakoval, že nabídku ODS obsadit jedno křeslo v radě, proto strana odmítne. Podle Laudáta by totiž TOP 09 jedním mandátem nezískala dostatečný prostor ovlivnit pražskou politiku.

Dodal, že by skutečným primátorem Prahy měl být volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. "Praha potřebuje nějakého manažera z finančního sektoru. V tom nemá Zdeněk Tůma konkurenci," řekl Laudát.

Budoucí primátor Svoboda mu však oponoval. "Snažím se změnit politiku ODS. Já na to musím nějakou sílu, já to nedokážu dělat ze zadních lavic," prohlásil.

Související

Poslanecká sněmovna

Koalice bude ještě jednat o podpoře penze náročných profesí a bonusu za dítě

Koaliční strany budou ještě jednat o tom, zda ve Sněmovně podpoří zavedení dřívější penze pro náročné profese či pro záchranáře a bonus 500 korun k důchodu za vychované dítě. Dolní komora o návrzích rozhodne 30. července na svolané mimořádné schůzi. Novinářům to dnes řekla předsedkyně sněmovního sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO). V koalici na návrzích shoda nebyla.
Jana Maláčová (ČSSD)

Vláda má v pondělí řešit zvýšení přídavků na děti. Koalice se přiblížila dohodě, tvrdí Maláčová

Návrh na zvýšení přídavků na děti by měla v pondělí projednávat vláda. Vládní koalice se přiblížila k dohodě na podobě úpravy dávky. ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jak kompromis vypadá, nechtěla přiblížit. Vládní strany se dosud nemohly shodnout na tom, kolik dětí by mělo dávku dostávat. Dohoda naopak byla na zvýšení částek o 26 procent od ledna.

Více souvisejících

koalice Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 7 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy