Svoboda vzkazuje nespokojencům: Nehodlám vám ustupovat

Praha - Voliči, protestující proti koalici ODS a ČSSD na pražské radnici, nepochopili standardní politické řešení výsledků voleb, prohlásil v pátek kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Není mu jasné, čeho chtějí protestující dosáhnout.

"Bez ohledu na zprávy z druhé ruky jsem příkladem změny ve stylu politiky ODS a chci být také iniciátorem změn, po kterých sami autoři různých výzev a uličních protestů volají. Svým přístupem však sami realizaci tohoto programu brání," řekl Svoboda. Rozhodně nesouhlasí s mediálním termínem "velká koalice".

To, po čem Pražané volají, tedy transparentnost a kontrola veřejných zakázek města, to je podle Svobody součástí koaliční smlouvy ODS s ČSSD.

"Smlouva o koaliční spolupráci obsahuje i ustanovení, že po zvolení zastupitelstva provede radnice audit důležitých zakázek, smluv a majetkových transakcí, vypíšou se výběrová řízení na vedoucí pozice magistrátu a zjednoduší se jeho struktura," uvedl Svoboda.

V plánu mají obě strany podle jeho slov i vypracování zásad zastupování hlavního města ve společnostech, ve kterých má metropole majetkový podíl.

"Všechny zakázky nad milion korun hodlá nové vedení města navíc uveřejňovat na internetu," slibuje Svoboda.

Obyvatelé se ale proti uzavřené koalici ODS a ČSSD bouří. Sdružení Vyměňte politiky a Změň politiku vytvořilo petici, kterou podepsalo přes 15 tisíc lidí. Na 30. listopad, kdy bude ustavující schůze Zastupitelstva hl. m. Prahy, plánují organizátoři petice demonstraci před budovou pražského magistrátu.

Z řad známých osobností protestní akci podpořili například sochař David Černý, hudebník Radim Hladík, překladatel a profesor Univerzity Karlovy v Praze Martin Hilský, fotograf Igor Malijevský, politolog Jiří Pehe, dramatik a režisér David Smoljak, dokumentaristka Olga Sommerová nebo scenárista a režisér Petr Zelenka.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 4 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

Farage se obává nebezpečné eskalace války. Na postoji k podpoře Ukrajiny nic nemění

Lídr britských reformistů Nigel Farage varoval před povolením Kyjevu použít zbraně dlouhého dostřelu na území Ruské federace. Podle něj by došlo k nebezpečné eskalaci. Za další podporou Ukrajiny ale stojí. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy