Kauza Opencard: Justice musí znovu zvážit vinu exmanažerů DPP

Brno - Justice musí znovu řešit případ exmanažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáše Petany a Jana Suntycha. Původně dostali tresty 2,5 a dva roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s projektem opencard. Jejich dovolání zčásti vyhověl Nejvyšší soud (NS).

Verdikt ještě není oficiální cestou dostupný, z justiční databáze InfoSoud lze vyčíst pouze to, že původní rozhodnutí bylo "zrušeno a přikázáno".

NS rozhodl v prosinci, v polovině března odeslal spis k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který musí doručit verdikt všem účastníkům řízení. Do dneška se to nepodařilo. Proto mluvčí obvodního soudu Lukáš Bernat v minulých dnech nechtěl rozhodnutí komentovat, stejně jako dnes ředitel správy soudu Lukáš Krátkoruký. Rozhodnutí není dostupné ani na webu NS.

Podle webu HlídacíPes.org NS považoval dovolání Petany a Suntycha za částečně důvodné a nařídil odvolacímu Městskému soudu v Praze, aby o věci znovu rozhodl. Z odůvodnění podle Hlídacího psa plyne, že justice nesprávně hodnotila skutky, kterých se měli obžalovaní dopustit, a že policie mohla do určité míry jednat pod tlakem společenské objednávky. Mluvčí NS Petr Tomíček zatím rozhodnutí komentovat nechtěl.

Podle původního rozsudku způsobili oba manažeři svým postupem při přípravě smluv s firmou Haguess škodu přes 20 milionů korun. Měli uhradit podniku 350.000 a 250.000 korun, se zbytkem nároku justice odkázala DPP na civilní řízení.

Petana byl ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky IT. V roce 2007 podle sporného verdiktu doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR. Přitom byli podle verdiktu srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná. O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy.

Za projekt opencard byl už v minulosti odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Další úředník Jiří Chytil dostal podmínku.

Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) plus jeden bývalý magistrátní úředník, a to kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess. Ostatních 10 obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pětice potrestaných se okamžitě odvolala. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Dopravní podník Praha Nejvyšší soud Praha

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 27 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

Miliardy pro Kyjev. EU schválila vyzbrojení a obnovu Ukrajiny z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v hodnotě 210 miliard eur

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy