Zimola rezignoval na funkci hejtmana. ODS se nebrání krajské vládě s hnutím ANO

České Budějovice – Včerejší rozpad krajské koalice v Jižních Čechách odstartoval nová vyjednávání. Nejpravděpodobněji se jeví nějaká forma středopravého koaličního uspořádání. Podle tamější ODS již strana začala jednat s hnutím ANO, které za rozpadem stávající koalice stálo. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) právě oznámil rezignaci.

Krajské volby v Jižních Čechách na podzim vyhrála ČSSD s Jiřím Zimolou. Tehdy se Zimola stal jedním z nejúspěšnějších politiků ČSSD, jelikož ve většině ostatních krajů strana neobhájila vítězství z voleb minulých. Krátce po volbách vznikla většinová koalice za účasti ČSSD, hnutí ANO a hnutí Jihočeši 2012. Ta se na základě koaličních sporů včera rozpadla.

Hejtman Jiří Zimola dnes dopoledne na tiskové konferenci oznámil, že rezignuje na funkci hejtmana. "Odcházím unavený po dlouhých osmi letech práce pro Jihočeský kraj," uvedl.

Hnutí ANO žádalo odstoupení hejtmana Zimoly a jeho náměstků. Důvodem mělo dle ČTK být nadstandardní odměňování vedení Jihočeské nemocnice, která je ve vlastnictví kraje. Podle hnutí ANO zastupitelé za ČSSD tyto nestandardní příjmy kryli.

Opoziční ODS nyní preferuje vznik středopravé koalice. „Naší podmínkou bude, aby v ní ODS dokázala naplňovat maximum ze svého programu, aby to byla koalice stabilní, která bude schopná dobře spravovat Jihočeský kraj,“ vyjádřil se pro EuroZprávy.cz zastupitel za ODS Martin Kuba.

Dle jeho slov začalo vyjednávání o možné koaliční spolupráci s hnutím ANO už včera. Podle něj jihočeská ODS dlouhodobě kritizovala dění kolem Jihočeské nemocnice, dodal pro EuroZprávy.cz.

„My jsme jako opozice kritizovali situaci, kdy kamarád Jiřího Zimoly je šéfem představenstva jihočeských nemocnic, hejtman mu na radě kraje schvaluje odměny 7,3 milionu korun a on staví hejtmanovi a náměstkovi Slívovi chalupu,“ uvedl dále Kuba.

Sociální demokraté prý tuto záležitost dlouhodobě bagatelizovala a zmínil, že je přirozeným vyústěním celé situace, kdy už před třemi týdny hnutí ANO hlasovalo proti ČSSD s usnesením, že chování hejtmana je neetické.

Premiér Bohuslav Sobotka se včera pro ČTK vyjádřil, že hnutí ANO jde primárně o sestavení koalice s Občanskými demokraty a vyšachování vítězné ČSSD a tuto variantu označil pro občany kraje za nešťastnou.

Pokud by se ODS s hnutím ANO dohodla, měly by v 55ti členném zastupitelstvu 20 křesel, pravděpodobné tedy je, že do koalice budou muset vstoupit alespoň další dva subjekty, nejspíš KDU-ČSL nebo hnutí Jihočeši, obě strany mají po čtyřech zastupitelech, nebo koalice Pro Jižní Čechy (STAN, HOPB a TOP 09), která má v krajském zastupitelstvu pět křesel.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Martin Kuba ČSSD Jihočeský kraj koalice

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy