Soud v kauze letounů CASA začal bez Parkanové, Staněk vinu odmítl

Praha - Hlavní líčení v kauze nákupu letounů CASA dnes začalo bez obžalované bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09), která se na poslední chvíli vzdala své účasti. Druhý obžalovaný, bývalý ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk, vinu odmítl. Ministerstvo podle něj nákup letounů řešilo standardním procesem jako ostatní veřejné zakázky, s vědomím jeho složitosti byla navíc řada kroků projednávána a schvalována na úrovni vlády.

"Jsem rád, že po pětileté anabázi tohoto trestního případu mám možnost se k celé věci veřejně vyjádřit a zaujmout k ní jasné stanovisko. V žádném případě se necítím vinen žádným ze skutků. Odmítám, že bych svým jednáním kdykoliv po dobu, kdy jsem zastával funkci zadavatele na ministerstvu obrany, způsobil nebo chtěl způsobit České republice škodu," prohlásil dnes u Obvodního soudu pro Prahu 6 jedenačtyřicetiletý právník Staněk.

Zdůraznil, že za dobu svého působení na ministerstvu zadal přes tisíc veřejných zakázek v celkové výši přesahující 54 miliard korun, přičemž vždy dbal na dodržování povinností a právních předpisů.

"Dnes bych nečinil jinak," uvedl Staněk k tomu, že smlouvu o nákupu letounů podepsal. "Byly jen dvě možnosti: buď to udělat tak, jak jsme to udělali, nebo to prostě neudělat," podotkl.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy již v demisi. Nákup byl kritizován jako předražený. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce Jan Kořán jim vyčítá to, že nenechali zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů. Státu tak prý způsobili škodu 819 milionů korun. Ministerstvo obrany po obžalovaných tuto částku požaduje jako náhradu škody.

"JUDr. Vlasta Parkanová ve funkci ministryně obrany Vlády České republiky, a tedy jako veřejný činitel, byla srozuměna s tím, že nesplní povinnosti vyplývající pro ni z jejího funkčního postavení, a věděla, že svým jednáním poruší povinnosti uložené jí zákonem o majetku ČR," uvedl žalobce. Stejně tak s tím podle něj byl srozuměn Staněk.

Motivem Parkanové k trestné činnosti byl podle žaloby úmysl zlepšit si postavení ve vládě, "především ve vztahu k premiérovi Topolánkovi, který ji zamýšlel z funkce ministryně odvolat". Staňka prý vedlo přání povýšit z funkce pověřeného ředitele sekce vyzbrojování na ředitele, což se počátkem roku 2010 skutečně stalo.

"Kdybych nechal za desítky milionů korun zpracovat posudek, který neříká nic jiného než subjektivní názor znalce, nechoval bych se s péčí řádného hospodáře," reagoval Staněk na podstatu obvinění. "Ustanovil jsem nejlepší odborníky, ti to posoudili a já jsem se plně držel jejich rozhodnutí," popsal. Závěry ohledně svého motivu označil za odvážnou konstrukci, která postrádá logiku. Jako pověřený šéf bral prý vyšší plat, navíc kdyby chtěl působit škodu státu, lépe by se mu to provádělo právě z pozice pověřeného ředitele.

Obžaloba se opírá o posudek znaleckého ústavu American Appraisal, který je podle Staňka nekvalifikovaný a nehodnotný. "American Appraisal nikdy žádná letadla neoceňovala, natožpak vojenská letadla, natožpak vojenská dopravní letadla," upozornil.

Nakoupené letouny CASA postihlo několik závad, kvůli nimž měly opakovaně zákaz létat. Staněk dnes za jednu z mála výhod svého pětiletého stíhání označil to, že "se ukázalo, jak kvalitní letouny CASA jsou". Skutečnost, že ministerstvo má v investičním plánu pořízení dalších dvou těchto strojů, je podle něj důkazem, že výběr letounů byl i z ekonomického hlediska správný.

Související

Vlasta Parkanová /TOP 09/

Odvolací soud potvrdil osvobození Parkanové a Staňka v kauze letounů CASA

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Dnes o tom rozhodl odvolací soud. Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.
Vlasta Parkanová

Kauza CASA: Soud osvobodil exministryni Parkanovou i Staňka

Soud dnes zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené.

Více souvisejících

Kauza: Letouny CASA Vlasta Parkanová Jiří Staněk (kauza CASA) ministerstvo obrany soudy Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy