Senátní výbor si kvůli novičoku pozval tajné služby i ministryni

Praha - Senátní bezpečnostní výbor se bude za týden zabývat zprávou tajných služeb ohledně jedu novičok, kterou dostal prezident Miloš Zeman. I když hlava státu už zjištění ze zprávy interpretovala, výbor se celou záležitostí bude zabývat na uzavřeném jednání. Kromě zástupců Vojenského zpravodajství a Bezpečnostní informační služby na něj pozval také ministryni obrany Karlu Šlechtovou (ANO). Zveřejnil to dnes na webu.

Zeman minulý týden s odkazem na informace od tajných služeb uvedl, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok.

Úřady i následně premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce se šéfy tajných služeb oznámili, že v rámci programu zaměřeného na ochranu vojsk byla v Česku pouze testována látka typu novičok A230 a po testování byla zničena. Látka, kterou byl otráven v Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal, se v Česku netestovala.

Zemanovo prohlášení přesto využilo Rusko jako důkaz vyvracející obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva. Prezidentovy výroky se staly terčem kritiky většiny českých parlamentních stran. Podle nich nesloužily zájmům Česka ani bezpečnosti země, ale naopak pomohly ruské propagandě. Prezident čelí také kritice za zveřejnění informací, které rozvědky označily za tajné.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Novičok (nervový plyn)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy