Vládní koalice projedná s opozicí návrh přímé volby prezidenta

Praha - Zástupci vládní koalice se ve čtvrtek sejdou s opoziční ČSSD, aby projednali návrh přímé volby prezidenta. Vládní koalice by tímto způsobem už chtěla volit nástupce Václava Klause, k prosazení změny však potřebuje v Poslanecké sněmovně ústavní většinu, tedy i podporu sociálních demokratů.

Kabinet o přímé volbě hlavy státu už jednal na začátku února, diskusi však přerušil právě kvůli jednání s ČSSD. "Je to zásah do ústavy, který vyžaduje širší konsenzus, a proto toto jednání na čtyři týdny přerušujeme, abychom mohli jednat s demokratickou opozicí," uvedl tehdy premiér Petr Nečas (ODS) po skončení jednání vlády. Také dodal, že chce mít jednoznačnou dohodu, aby byla jistota, že novela ústavy nezkolabuje v průběhu legislativního procesu.

Koalice upozorňuje na to, že pokud má být tato ústavní změna prosazená, musí být projednaná už nyní. Otazník visí nad způsobem volby hlavy státu, ve hře jsou tři varianty, a to jednokolová většinová volba, dále pak dvoukolová většinová volba, přičemž do druhého kola by postupovali dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola volby. Třetí varianta navrhuje takzvanou francouzskou metodu, která je také založena na dvoukolové většinové volbě, do druhého kola však postupují ti kandidáti, kteří v prvním kole obdrželi alespoň 12,5 procenta hlasů. Pokud by této hranice nedosáhli alespoň dva kandidáti, postoupili by do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola volby.

Legislativní rada vlády už ve druhé polovině ledna doporučila vládě ke schválení druhou variantu, tedy dvuokolovou většinovou volbu, kdy do druhého kola budou postupovat dva nejúspěšnější kandidáti, pokud v prvním kole nezíská někdo nadpoloviční většinu platných odevzdaných hlasů. V případě konání druhého kola se vítězem stane ten, který získá více hlasů. Podle dřívějších informací by právě tato varianta mohla být přijatelná i pro sociální demokraty.

ČSSD také v této souvislosti navrhuje úpravu kompetencí prezidenta. Sociální demokraté upozorňují na to, že postavení prezidenta nyní neodpovídá přímé volbě a jsou proto nutné změny. Ve hře je i možná odvolatelnost prezidenta.

Související

Poslanecká sněmovna

Koalice bude ještě jednat o podpoře penze náročných profesí a bonusu za dítě

Koaliční strany budou ještě jednat o tom, zda ve Sněmovně podpoří zavedení dřívější penze pro náročné profese či pro záchranáře a bonus 500 korun k důchodu za vychované dítě. Dolní komora o návrzích rozhodne 30. července na svolané mimořádné schůzi. Novinářům to dnes řekla předsedkyně sněmovního sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO). V koalici na návrzích shoda nebyla.
Jana Maláčová (ČSSD)

Vláda má v pondělí řešit zvýšení přídavků na děti. Koalice se přiblížila dohodě, tvrdí Maláčová

Návrh na zvýšení přídavků na děti by měla v pondělí projednávat vláda. Vládní koalice se přiblížila k dohodě na podobě úpravy dávky. ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jak kompromis vypadá, nechtěla přiblížit. Vládní strany se dosud nemohly shodnout na tom, kolik dětí by mělo dávku dostávat. Dohoda naopak byla na zvýšení částek o 26 procent od ledna.

Více souvisejících

koalice ČSSD

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

včera

včera

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

včera

včera

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy