Poslanci zamítli návrh ČSSD na zavedení přiznání k registrovanému majetku

Praha - Poslanci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ve středu v prvním čtení zamítli návrh sociální demokracie na zavedení přiznání k registrovanému majetku. Ten zaváděl doložení majetku v případě pořízení akcií či cenných papírů za více než pět milionů korun či nemovitostí za více než 20 milionů korun.

"Chci říci, že mě to hlasování velmi zklamalo. Zejména z úst kolegů z pravice často slýcháme, že jsou tu nevyjasněné majetkové poměry různých politiků. Tento zákon to mohl změnit," okomentoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc hlasování, v němž se 94 poslanců postavilo proti normě."Tato koalice se tváří jako protikorupční. Pokud by ale byl tento návrh přijat, mohl být jedním z nejvýznamnějších protikorupčních opatření," uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a připomněl, že se nespokojení poslanci mohou podepisovat pod žádost svolat schůzi k vyslovení nedůvěry vládě.Podle předkladatelů patří Česká republika mezi několik málo zemí v Evropě, kde podobný zákon nefunguje."Měli jsme zájem v rámci novely zákona o přiznání k registrovanému majetku zabránit tomu, aby si lidé z nelegálních prostředků beztrestně stavěli mnohamilionové vily. Stejně tak jsme chtěli v případě kritizovaných vojenských zakázek, aby byla větší konkurence a zmizel institut prostředníků. Vzhledem k tomu, že ani jeden z návrhů neprošel do druhého čtení, tak si vláda může škrtnout ze svého názvu, že je protikorupční," prohlásil Tejc.Zákon o přiznání k registrovanému majetku je podle poslance zásadní legislativní změnou, která je nutná k účinnému boji proti korupci. "Velmi mě mrzí, že koalice včetně Věcí veřejných, která se nazývá protikorupční stranou, návrh odmítla v prvním čtení, aniž by mohla být vedena diskuse na výborech, zda není dobré některé pasáže změnit," dodal poslanec.Zdůraznil, že na zavedení podobného zákona však ČSSD trvá a sněmovně ho předloží opět v budoucnosti.Norma počítala s tím, že pokud majitel neprokáže původ a zdanění peněz, za které majetek pořídil, finanční úřad tyto prostředky dodatečně zdaní. Částka, kterou se nepodaří fyzické osobě prokázat jako zdaněný příjem, předkladatelé navrhují zdanit sazbou 76 procent. Hlavní účinek normy by podle jejích autorů měl být preventivní.K doložení původu majetku by mohl finanční úřad vyzvat do tří let od jeho nabytí. Norma počítala i s institutem přiznání (odlišný od oznamovací povinnosti), který po fyzické osobě může požadovat daňový úřad v případě, že například z evidence majetku, jejího oznámení nebo katastru nemovitostí získá podezření, že k nabytí majetku se použily nezdaněné peníze.Zákon by podle předkladatelů významně omezil daňové úniky a částečně přispěl do státního rozpočtu výnosem z dodatečně zdaněného majetku.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Osm členů parlamentu nemá v pořádku majetkové přiznání

Osm členů parlamentu nemá v pořádku majetková přiznání za loňský rok. Trojice poslanců odevzdala přehled majetku pozdě, u dalších tří je podle ministerstva spravedlnosti problém s neúplností údajů. Dva senátoři nepodali přiznání vůbec, uvádí web iROZHLAS.cz. Za porušení zákona o střetu zájmu hrozí politikům pokuta až 50.000 korun.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Změna zákona o střetu zájmů? Část poslanců chce omezit přístup k majetkovým oznámením

Veškerá majetková oznámení politiků by mohla být v registru ministerstva spravedlnosti přístupná jen na základě individuální žádosti. V novele zákona o střetu zájmů to navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s hnutím ANO. Stejný režim nyní platí například pro vedoucí úředníky a ředitele bezpečnostních sborů. Předloha by také omezila nakládání s údaji uvedených v majetkových oznámeních.

Více souvisejících

majetková přiznání ČSSD

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy