Staněk dostane vyhazov z vlády? Chystá se na něj grémium ČSSD

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by měl vysvětlit své personální kroky stranickému grémiu. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček, nechtěl ale předjímat, jak se vedení sociálních demokratů k dalšímu působení Staňka ve vládě vyjádří. Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka v neděli řekl, že osobně by zvažoval Staňkovo odvolání z kabinetu.

Staněk čelí kritice kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

"Než budeme dělat nějaké závěry, já bych rád, a myslím, že i celé vedení, slyšel důvody, které pana ministra vedly k těmto krokům, na základě čeho ty změny dělal. Já bych rád dal prostor panu ministrovi, aby se k tomu mohl vyjádřit," řekl Petříček.

Podle něj je na předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, aby Staňka na jednání grémia pozval. "Nechci předjímat, jaký bude výsledek naší diskuse," řekl.

Mluvčí ČSSD Barbora Kalátová řekla, že grémium se schází podle potřeby a časových možností a v případě potřeby přizve i ministry. Staněk byl v posledních dnech s prezidentem Milošem Zemanem v Číně, od úterý se chystá na tři dny do USA a poté pojede do Francie. Onderka uvedl, že dnes se určitě grémium nesejde. "Jednání svolává předseda," napsal Onderka ČTK.

Onderka v neděli řekl, že Staňkovy kroky mu nepřijdou příliš profesionální. Petici za odvolání považuje za velký problém, ČSSD by ji podle něj neměla brát na lehkou váhu. Podle Onderky se politické grémiu ČSSD uskuteční tento týden, a pokud na něm ministr své kroky neodůvodní, ČSSD by měla zvažovat jeho odvolání z vlády.

Staněk v neděli uvedl, že důvody pro odvolání obou ředitelů už vysvětlil Hamáčkovi, který vysvětlení přijal. Je ochoten vysvětlení podat i vrcholnému orgánu ČSSD.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) ČSSD Roman Onderka

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy