Klaus vetoval "bezcitný a surový" zákon o dětech

Praha - Prezident Václav Klaus ve středu vetoval zákon o sociálně-právní ochraně dětí kvůli obavám z nedostatku pěstounů a rušení kojeneckých ústavů i dětských center. O svém kroku informoval Klaus na své internetové stránce.

Tento zákon je bezcitný a surový. A je projevem neúcty k těm, kdo se dnes poctivě věnují pěstounské péči. Nepochybuji, že stejně jako lacině sentimentální kritika kojeneckých ústavů je i tento zákon motivován jen těmi nejlepšími úmysly. Tyto úmysly sdílím, mám však zcela jiné představy o jejich uvádění do praxe, než jaké vedly autory tohoto zákona. Žádám proto poslance, aby se v zájmu dětí nad zákonem ještě jednou zamysleli," prohlásil Klaus. Prezident soudí, že děti nejsou zboží a zákon na to údajně málo pamatuje.Hlavě státu se nelíbí vágně vymezené povinnosti obcí s rozšířenou působností, které mají podle novely vyhodnocovat situaci dětí a rodin. "To povede ve spojení s úřednickým alibismem a byrokracií ke stále většímu zasahování do soukromí rodin," odůvodňuje své rozhodnutí prezident s tím, že neobsahují žádné pojistky proti libovůli úředníků.Klausovi se také nelíbí plánovaná profesionalizace pěstounské péče. Ta je podle něj hlavně posláním a nikoliv zaměstnáním. "Ti, kteří skutečně stojí o to pomáhat opuštěným dětem, to dělají již dnes a nepotřebují finanční motivaci," řekl prezident.Na obranu český kojeneckých ústavů, dětských center a babyboxů uvádí prezident to že, "Česká republika vždy patřila a stále patří k zemím se špičkovou dětskou zdravotní péčí a s nejnižší dětskou úmrtností na světě, a měly by se zamyslet i nad možností, že existence českých kojeneckých ústavů neznamená zaostalost, ale naopak náskok České republiky před ostatními zeměmi."

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus dětské domovy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy