Prezidenta ochranka nesledovala! A co má být?

Praha – KOMENTÁŘ – Hostem pondělního Interview ČT byl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Pokud jste však doufali, že se od něj dozvíte něco nového ohledně ochranky prezidenta, která v Chrastavě selhala, doufali jste marně.

V tuto chvíli čeká policejní prezidium na rozhodnutí Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby mohlo učinit náležité kroky. GIBS dále šetří, kde byli v danou chvíli jednotliví bodyguardi.

Z prezidentské ochranky rezignoval jen její ředitel Sklenka a jeden z ochránců byl přeložen. Jde o toho, který byl v době incidentu nejblíže prezidentovi a měl tedy zasáhnout jako první. Jméno velitele akce jsme se od Kužela nedozvěděli, ale měl také povinnost zasáhnout. Navíc ve studiu řekl, že byl u prezidenta nejblíže. Jenomže pokud by incident viděl, když ne, tak přeci povinnost nemá.

Kužel uvedl jako důvod, proč nikdo z ochranky nezasáhl, to, že incident neviděli přes jiné lidi. Několikrát zdůrazňoval, že veliký (ale opravdu veliký) problém je v tom, že bodyguardi nezasáhli. Nicméně výše uvedený důvod považuje za pádný. Ve studiu to téměř vypadalo, že by nezasáhnutí ochráncům odpustil, když přeci prezidenta neviděli.

Ačkoli jsem laik, domnívám se, že ochranka má jako svou povinnost sledovat chráněného a jeho okolí jako ostříž. Minimálně polovina z nich by měla mít prezidenta neustále na očích, druhá polovina pak sledovat okolí. Pokud by se tak stalo, bylo by mnoho těch, kteří by mohli zasáhnout. Navíc nejbližší ochranka by měla být přímo u osoby a sledovat velmi bedlivě své okolí. Nic takového, co se událo v Chrastavě, by se pak nestalo.

V novinách se objevily údajné přepisy rozhovorů mezi strážci prezidenta, které hovoří o tom, že již s velkým časovým předstihem spatřili podezřelého i to, že byl ozbrojen, ale nebyli schopni akce. Právě proto, že došlo k podezření úniku, převzal vyšetřování GIBS. Ovšem Kužel uvedl, že oficiální přepisy rozhovorů nebyly vytvořeny, neboť tak je nastaven systém prezidentské ochranné služby.

V tuto chvíli dělá policejní prezidium preventivní opatření, aby se nic takového již nikdy neopakovalo. Každopádně ovšem Kužel je přesvědčen, že prezident ochrance může věřit.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Ochranka prezidenta Zemana má oficiálně nového šéfa

Útvar pro ochranu prezidenta ČR vede od pondělí 18. listopadu Martin Baláž, který byl dosud řízením útvaru pověřený. Splnil podmínky výběrového řízení, uvedla dnes na webu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.
Donald Trump

U Trumpa končí šéf ochranky Alles

Dosavadní šéf ochranky amerického prezidenta Donalda Trumpa Randolph Alles po dvou letech ve funkci odchází, od května ho nahradí James Murray. Oznámila to dnes Trumpova mluvčí Sarah Sandersová, která tak potvrdila spekulace amerických médií. Allesův odchod byl oznámen jen den poté, co rezignovala americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.

Více souvisejících

ochranka atentát Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy