Spor Cyrila Svobody o dům pokračuje, sám to v tichosti umožnil

Praha - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda sice ještě v lednu tvrdil, že se neodvolá proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6, jímž dědictví po bohaté restituentce mělo připadnout z největší části charitativním organizacím, a nikoliv jemu, ale podle zjištění Práva mazaně umožnil, aby spor dále pokračoval.

Svoboda byl podle původní závěti Marie Kaprálkové z roku 1992 dědicem jejího činžovního domu v hodnotě až padesát miliónů korun za to, že jí pomáhal uplatňovat restituční nároky. Zbytek dědictví řešen nebyl. V roce 2004 však restituentka napsala novou závěť a Svoboda měl podle ní dostat jen milión korun. Tuto závěť po její smrti v roce 2005 napadl u soudu, píše deník Právo v úterním vydání.

Soud loni v listopadu rozhodl, že druhá závěť je platná. Svoboda se k tomu nejprve nevyjádřil, ale zřejmě v souvislosti s publicitou, která s tím byla spojena, v lednu veřejně oznámil, že se proti rozsudku neodvolá. „Je to moje definitivní rozhodnutí. Dospěl jsem k tomu po poradě se svým advokátem,“ prohlásil tehdy. Zdálo by se, že případ je u konce, ale nebylo tomu tak. Odvolal se vedlejší účastník řízení, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Stát by totiž podle první závěti zdědil "odúmrť", to je většinu majetku, který po Marii Kaprálkové zbyl, uvádí list.

V čem spočívala mazanost Svobodova postupu? Veřejně se sice pochlubil, že už ve sporu pokračovat nechce, ale koncem března, aniž by o tom informoval veřejnost, poslal přes svého advokáta k soudu písemný souhlas s odvoláním státu. „Žalobce sděluje, že s tímto odvoláním souhlasí,“ napsal Obvodnímu soudu pro Prahu 6 Svobodův advokát František Mészáros. Bez této věty by podle Práva spor Cyrila Svobody o činžovní dům v Dejvicích definitivně skončil v jeho neprospěch.

„Já se neodvolám, ale samozřejmě nemohu vědět, jestli se neodvolá někdo jiný,“ řekl v jednom z lednových rozhovorů pro média Svoboda. Samozřejmě že o tom věděl, a nejen to, s odvoláním „někoho jiného“, v tomto případě státu, dal přes svého advokáta písemný souhlas. „Pokud by vyplynulo, že s odvoláním nesouhlasí, stalo by se odvolání vedlejšího účastníka subjektivně nepřípustným,“ sdělil Právu svůj názor předseda občanskoprávního kolegia Nejvyššího soudu ČR František Ištvánek.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová k tomu řekla Právu: „On (Svoboda) se práva na odvolání nevzdal ani neučinil žádný úkon, z kterého by bylo patrno, že by s odvoláním nesouhlasil." Získat stanovisko Cyrila Svobody k odvolání státu v jeho sporu o dům se Právu nepodařilo. Telefonát ohledně soudního sporu Svoboda okamžitě ukončil, na dotazy formou SMS a e-mailů nereagoval.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

Cyril Svoboda

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy