Česko hledá ombudsmana, volba může drhnout

Praha - Senát navrhne své dva kandidáty na nového veřejného ochránce práv začátkem února. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to dnes uvedl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Sněmovna by měla vybrat ombudsmana podle jejího předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) do 20. února. Nejpozději deset dní před tímto termínem by měl své adepty navrhnout poslancům také prezident.

Předsedové komor s hlavou státu debatovali i o možných kandidátech, jejich jména neprozradili. "Samozřejmě, že padala konkrétní jména, ale já za Senát je zatím nemohu říkat, protože nominace bude senátní. Jména padala, padala jména mužů i žen," uvedl Štěch.

Senátoři a jejich kluby by podle Štěcha měli své návrhy předložit do 17. ledna. "Předpokládám, že někdy v první dekádě února by Senát mohl jednat o tom, aby zvolil dva kandidáty, které předáme Poslanecké sněmovně," uvedl předseda Senátu.

Hamáček k tomu dodal, že Sněmovna musí nového ombudsmana vybrat do 60 dnů od rezignace bývalého veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského, tedy do 20. února. "Deset dní předtím je třeba podat v Poslanecké sněmovně nominace," podotkl.

Štěch při obědě s prezidentem probírali také vládní návrh, podle něhož by jmenování profesorů měl převzít od hlavy státu předseda Senátu. "Uvidíme, jaká k tomu bude odezva," uvedl Štěch.

Kandidáti na ombudsmana musejí být starší 40 let, nárok na vzdělání není uveden. Mandát nového ombudsmana je šestiletý.

Už v roce 2010, než se podařilo zvolit Pavla Varvařovského, ale volba drhla. Někteří kandidáti buďto sami odstoupili (třeba advokátka Klára Samková), nebo neprošli hlasováním. To je případ nominantů tehdejšího prezidenta Václava Klause – Ivy Brožové, Johna Boka či Jana Zahradníka. Nakonec zvítězil Pavel Varvařovský, který v tajné volbě porazil šéfa židovské obce Františka Bányaie.

Ombudsman vydal během svého působení řadu doporučení. Kde jeho snaha nejvíce narážela? "To je různé. Šetření se týkala městských, krajských nebo speciálních úřadů, tedy ústředních orgánů státní správy. Většinou byl však konečný dopad v kompetenci na úrovni ministerstev. Ministerstva, ať už to byla legislativní doporučení, nebo nějaká pochybení, dostatečně nereagovala. Následně ombudsman píše zprávu, kterou předává parlamentu, který se má nějakým způsobem vyrovnat s jeho upozorněními 
a výsledky. Parlament se s tím většinou vyrovnal tak, že zadal úkol vládě, aby situaci řešila. Pak jsme dlouhou dobu čekali na další kroky, " řekla v rozhovoru pro denik.cz Jitka Seitlová, bývala zástupkyně ombudsmana.

"Připomenu nejznámější případ 
z poslední doby – sKartu. Víte, jak dlouho trvalo, než došlo k nápravě, přestože pan doktor ještě před nabytím účinnosti upozorňoval, že právní úpravy mají nedostatky. Nakonec veřejnost velmi odsoudila postup, který ministerstvo zvolilo. Až pod tlakem veřejného mínění se sjednala náprava. Trvalo to ale velmi dlouho a zbytečně tu byli lidé, kteří se tím cítili ohroženi nebo omezeni ve svých právech," dodala Seitlová.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Milan Štěch Senát ČR

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Ukrajině: Kvůli spolupráci s Ruskem zabili představitele Záporožské JE

Při atentátu pomocí bomby nastražené v autě Ukrajina v pátek zabila vysokého představitele Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou Ruska. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy