Sněmovna vydala Svobodu /ODS/ ke stíhání. Pomsta, tvrdí exprimátor

Praha - Sněmovna dnes vydala bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání. Policie ho stejně jako další radní viní v kauze městské karty opencard. Svoboda označil stíhání za nesmyslné a politické, s vydáním ale souhlasil.

Pro Svobodovo vydání hlasovalo 101 ze 175 přítomných poslanců, proti jich bylo 55. Dnes Sněmovna o policejní žádosti už jen rozhodovala, debata o ní byla uzavřena už v úterý.

Exprimátor a další radní čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun.

"Já jsem přesvědčen o tom, že obžaloba je naprosto nesmyslná, že je na politické zadání. Já jsem také dostal dopředu informaci od těch, kterým jsem sáhl na jejich zdroje příjmů, že se pomstí a že budu obžalován z něčeho, že něco najdou, což se skutečně stalo," řekl Svoboda novinářům po hlasování. "Je potřeba, aby nezávislý soud rozhodl, jak to ve skutečnosti bylo," dodal.

Svoboda už dříve připomněl, že u začátku projektu opencard nestál, radní rozhodovali o zakázce na základě řady posudků. Projekt vznikl za Svobodova předchůdce Pavla Béma (ODS). Svoboda dnes jako jediný z občanských demokratů hlasoval pro. Potěšilo ho však, že se někteří poslanci při hlasování o jeho vydání zdrželi. 

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta po jednání mandátového a imunitního výboru uvedl, že policisté si za svými argumenty stojí. Výbor doporučil Svobodovo vydání těsně o jeden hlas.

Firmě Haguess je asi těžké vyčítat, že využila nabízené možnosti. Svoji práci kvalifikovaně odvedla. Kdo ale vědomě a úmyslně vytvořil díru v systému, který měl chránit veřejné prostředky a zabránit jejich nekontrolovatelnému utrácení? Kdo umožnil podepsat smlouvy, které firmě Haguess zaručily na věčné časy autorská práva k softwaru a zákaz komukoliv jinému zasahovat do obslužného programu?

Ne firma Haguess, a zcela určitě ne podřízení úředníci, ale politická reprezentace města, vedená Pavlem Bémem, vytvořila systém, který zaručuje jedné firmě další a další zakázky a předem znemožňuje na ně vypsat otevřená výběrová řízení – protože původní nezrušitelná smlouva to právě takto požaduje.

A, určitě opět pouhou náhodou, se velmi podobným způsobem ve stejném systému ztratilo skoro osm set milionů na doprovodné projekty Opencard – především právní a marketingové služby. Politici za nic nemohou, protože prý nic nepodepisovali – to všechno prý jenom (jim neoddiskutovatelně podřízení) úředníci, napsal server bemovakarta.cz.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda Opencard Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď

Teplé počasí bude pokračovat i o víkendu. Podle předpovědi ČHMÚ.cz by se denní maxima měla pohybovat nad 20 stupni.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy