John se pustil do Babiše: Musel se asi zbláznit. Proč?

Praha - Ministr financí Andrej Babiš se podle známého publicisty a kandidáta do Evropského parlamentu Radka Johna zřejmě musel zbláznit, jinak si totiž nedovede vysvětlit jeho návrh, kterým chce Babiš získat další peníze do rozpočtu.

"Ministr financí Andrej Babiš se asi musel zbláznit, jinak si totiž nedovedu vysvětlit jeho návrh, kterým chce získat další peníze do rozpočtu na úkor řidičů. Ke spotřební dani a dani z přidané hodnoty za benzin a naftu má přibýt poplatek za udržování rezerv, což znamená o 20 až 50 haléřů na litr víc," tvrdí Radek John.

Dodává, že kdyby Babiš nevyhodil svého náměstka Ladislava Minčiče, mohl by si od něj vyžádat analýzu, kterou Minčič prezentoval na sněmovním semináři pořádaným Věcmi veřejnými v loňském roce.

"Jeho prezentace už tehdy dokazovala, že spotřební daň na naftu je příliš vysoká (10,95 Kč na litr) a jejím snížením (o 1,5 až 2,5 Kč) s nejvyšší pravděpodobnosti vybereme do státní pokladny stále stejný příjem, ne-li vyšší. Proč? Protože velkými odběrateli nafty jsou mezinárodní automobiloví dopravci, kterým při tranzitu přes území České republiky přirozeně nedělá problém natankovat palivo v jiné zemi, když je to naše kvůli spotřební dani nepřiměřeně drahé," tvrdí John.

Podle publicisty stojí také za připomenutí, že si Andrej Babiš den před řádnými volbami v roce 2010 údajně vylobboval mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na níž mu poslanci přehlasovali veto prezidenta o povinném přimíchávání bioložky do pohonných hmot.

"Kolik od té doby Agrofert, který je největším pěstitelem řepky olejky, vydělal, se můžeme jen dohadovat, ale to že tento lex Babiš už tehdy zdražil benzín o 0,28 Kč/l a naftu o 0,44 Kč/l je fakt. Teď Babiš chce vydělat na řidičích i z postu ministra financí. A to bez ohledu na svá silácká prohlášení z předvolební kampaně, že jenom efektivnějším výběrem DPH zajistí státní kase 40 - 50 miliard korun," dodává John.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy