Julínek: Na ministra jsem připraven. Ale koalice musí držet slovo

Praha - Senátor Tomáš Julínek je ve vyjednávacím týmu ODS pro zdravotnictví. Pokud by dostal nabídku vrátit se na ministerstvo zdravotnictví, byl by k dispozici, ale musel by cítit, že má pro reformní kroky podporu v koalici, řekl Parlamentním Listům.

Redakce se exministra zdravotnictví zeptala, co říká na návrh Věcí veřejných, že by se zrušily zdravotnické poplatky, státem by byl zajištěn velmi nízký standard a za nadstandard by pacienti platili. „Nezlobte se, tohle já před vyjednáváním nebudu komentovat. Nebudu sdělovat naší pozici partnerům skrze média. Rovněž nechci prozrazovat naší taktiku," odpověděl.

„Nikdy jsem nevylučoval, že bych se vrátil na ministerstvo zdravotnictví, ale musel bych mít podporu k tomu, abych mohl realizovat reformu českého zdravotnictví, byť třeba kompromisní. Já jsem pro tuto funkci připraven určitě dobře," řekl Julínek.

Je podle něj také důležité, zdali ODS získá ministerstvo a zdali ho vedení strany na něj bude nominovat. Členství ve vyjednávacím týmu pro zdravotnictví neznamená automatický post ministra.  

Redakce se také zajímala o to, jestli by Julínek něco zlepšil v komunikaci s veřejností ohledně rozšiřovaní spoluúčasti pacientů a podobně. Komunikace reformních kroků v dobách konjunktury je podle Julínka několikanásobně těžší než v dobách krize. Lidé prý v době krize lépe chápou, že je nutné provádět reformy.

„Kromě PR a marketingu je ale také ohromně důležité jako signál pro veřejnost získat konsensus vládní garnitury. Ten konsensus musí být odsouhlasen stranami a musí platit, ne že to pak někdo začne kritizovat. Když se podíváte do vládního programového prohlášení Topolánkovy vlády, tak všichni souhlasili s poplatky. Komunikační problém pak vznikl tím, že koaliční partneři nechtěli dodržet, co slíbili. Pro současné vyjednávání je důležité dojednání základnách tezí, které pak ale musí být opravdu dodržovány," dodal k tomu Julínek.

Pecina se nechoval dle zásady „padni komu padni" Julínek necítí zvláštní satisfakci z toho, že Evropská komise zřejmě označí proplácení zdravotnických poplatků kraji za zakázanou podporu a že kraje od proplácení poplatků upouštějí.

„Je to strašně pozdě. Jsem smutný z toho, že se tak dlouho mohl porušovat zákon a že se nekonalo. To zasloužilo mnohem větší tlak. Hlavní odpovědnost je ministra vnitra Martina Peciny, který kvůli své stranické příslušnosti nepřiměl kraje ovládané socialisty, aby dodržovaly zákon. Pecina neplnil své povinnosti dle zásady ´padni komu padni´," zkritizoval ministra vnitra Julínek.

Senátor ODS, který bude na podzim obhajovat své křeslo, míní, že to bude o mnoho těžší, protože je nyní znám jasnými vyprofilovanými názory.

Související

Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS

Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen zlomek

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756.000 korun, domohl se však pouze 30.000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky.

Více souvisejících

Tomáš Julínek

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 4 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 13 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy