Česko se radovalo předčasně? Diag Human žene spor do zahraničí

Praha - Společnost Diag Human se obrátí kvůli výroku arbitrů o ukončení letitého sporu o odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou na zahraniční exekuční soudy. ČTK to dnes sdělila advokátní kancelář Jana Kalvody, která Diag Human ve sporu zastupuje. Výrok z roku 2002 nebyl podle kanceláře konečný, jak uvedli arbitři. Nález z roku 2008, kterým bylo společnosti přiřčeno mnohamiliardové odškodnění, arbitři výslovně nezrušili, je nadále platný, uvádí kancelář.

Podle arbitrů jsou veškeré právní kroky učiněné po roce 2002 neplatné. Tehdy rozhodčí senát určil, že má stát společnosti zaplatit 326 milionů korun za poškození dobrého jména, což stát učinil. Tuto argumentaci při oznámení vítězství ve sporu použilo o víkendu ministerstvo zdravotnictví.

Rozhodci usnesením z 23. července přezkumné řízení zastavili. V srpnu 2008 Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a mělo zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Diag Human původně po státu požadoval 14 miliard. Vláda proto rozhodla se proti výsledku arbitráže odvolat. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát.

"Rozhodčí řízení skončilo ve své přezkumné fázi, aniž zamítlo žalobu Diag Human, nebo změnilo výrok nálezu ze 4. srpna 2008. Tento nález nepřestal právně existovat jen proto, že s ním neúspěšná strana sporu nesouhlasí. Je pravomocný a vykonatelný," uvedla Kalvodova kancelář.

Rozhodci podle kanceláře zastavili řízení na základě chybného předpokladu, že částečný rozhodčí nález z roku 2002 je nálezem konečným. To je podle kanceláře úvaha "právně vadná". Zdůrazňuje, že jakékoli úvahy, a "tím méně i nesprávné" nemohou problematizovat okolnost, že konečný rozhodčí nález z roku 2008 nebyl změněn v přezkumném řízení, jež nyní skončilo, ani nebyl zrušen soudem.

"Společnost Diag Human má důvody předpokládat, že zahraniční exekuční soudy budou v této otázce senzitivnější než soudy české, a proto předloží otázku vykonatelnosti nálezu cizím jurisdikcím," shrnul svůj další postup Diag Human.

"Když mi někdo uloží povinnost zaplatit, pak říct, že je to nicotné, to nestačí. To musí říct nějaká autorita, v našem případě exekuční soud," doplnil Kalvoda v České televizi. To, na jaké konkrétní exekuční soudy v zahraničí se obrátí, prý bude schopen upřesnit během několika týdnů. Připustil, že u zahraničních soudů zatím Diag Human neuspěla. Podle něj ale tyto instituce doposud argumentovaly tím, že rozhodčí řízení ještě neskončilo, přičemž arbitráž se uzavřela zastavením přezkumného řízení minulý pátek.

V prohlášení pro média společnost vyslovila pochybnosti o nestrannosti rozhodců. Nebude prý o jejich motivech spekulovat, jen připomíná, že všichni byli osobně vybráni a jmenováni žalovanou stranou, což je podle společnosti v rozporu se zákonem.

Nález arbitráže měl podle rozhodnutí z listopadu 2008 přezkoumat tříčlenný senát ve složení Petr Kužel, Milan Kindl a Damian Della Ca. Posledně jmenovaný ale později odstoupil kvůli pochybnostem o nestrannosti senátu. Diag místo něj nominoval Maxe Baumana, ČR to zpochybnila. Ústavní soud poté ale stížnost Diagu kvůli výběru rozhodce odmítl. ČR v březnu 2013 uspěla u soudu s návrhem, aby místo Švýcara Maxe Baumana byl třetím rozhodcem jmenován Jiří Schwarz.

Související

Ministerstvo financí

Česko částečně neuspělo v arbitráži s Diag Human, ministerstvo se odvolalo

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.

Více souvisejících

diag human ministerstvo zdravotnictví soudy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy