Babiš se hájí auditem z roku 2017 kvůli dluhopisům Agrofertu

Audit, kterým se hájí premiér Andrej Babiš (ANO) v kauze Pandora Papers, pochází z roku 2017 a podle jeho autorů neodpovídá mezinárodním standardům. Babiš, tehdy vicepremiér a ministr financí, analýzu nechal vypracovat mezinárodním auditorským firmám EY a PWC. Chtěl prokázal, že měl dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert.

Babiš dnes ČTK řekl, že nynější aféru považuje stejně jako tu čtyři roky starou za umělou. Stojí za ní podle něj jeho stále stejní oponenti. Obvinění z praní peněz Babiš odmítá.

"Říkali, že nemám zdroje na dluhopisy, tak jsem si nechal udělat audit, ukázal všechna daňové přiznání. Samozřejmě to je stejný audit," uvedl. Obě auditorské firmy tehdy potvrdily jeho dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy 2,4 miliardy korun. Ve svých zprávách současně upozornily, že tyto dokumenty nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů.

Nyní by měl Babiš podle novinářů z webu Investigace.cz vysvětlit, kde vzal 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun) z kauzy Pandora Papers a proč podnikl kroky k nedohledání původu těchto peněz. Web upozornil, že na datu zveřejnění se muselo shodnout přes 600 novinářů z celého světa, kteří na projektu Pandora Papers pracovali. Premiér přesto tvrdí, že jde o snahu poškodit ho před volbami.

Web uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul zmíněných 15 milionů eur. Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí, tvrdí novináři, podle nichž by mohlo jít o praní špinavých peněz.

"Je to předvolební kauza, žádný offshor nemám, nemám žádnou nemovitost a peníze byly vráceny," uvedl Babiš. Dodal, že peníze, které posílal před 12 lety, byly zdaněny.

Auditoři před čtyřmi lety uvedli, že zprávy byly vypracovány za účelem prokázání toho, že měl Babiš dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Babiš tehdy nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun.

Zprávy EY a PWC konstatovaly, že Babiš měl v letech 1996 až 2015 zdanitelné příjmy 1,861 miliardy korun, po zdanění si tak vydělal 1,504 miliardy. V letech 2009 až 2011 měl příjmy z prodeje akcií osvobozené od daně v celkové výši 748 milionů korun. Z nakoupených dluhopisů Agrofertu, jejichž úrok nepodléhá zdanění, plynul Babišovi v roce 2014 výnos 76 milionů korun, v roce 2015 to bylo 90 milionů korun.

Auditoři uvedli, že srovnali údaje z Babišových daňových přiznání a smlouvy o prodeji akcií tří společností v letech 2009 až 2011 s finančními pohyby na jeho účtu. Potvrdili také, že Babiš ze svého účtu zaplatil nákup dluhopisů Agrofertu a že úroky z dluhopisů byly připsány na vicepremiérův účet.

Analytici uvedli, že zprávy nejsou auditem v pravém smyslu slova. "Jde opravdu o pouhé zprávy. Jejich právní význam je nižší než význam plnohodnotného auditu," sdělil tehdy ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Mohou však podle něj posloužit k tomu, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá", a Babiš tak bude moci argumentovat, že disponuje příznivou zprávou hned od dvou auditorských firem.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš audit dluhopisy Agrofert

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy