Babiš ve střetu zájmů? Británie ho eviduje jako osobu s vlivem na Agrofert

Britské úřady evidují premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jako osobu stále ovládající holding Agrofert. Zjistil to Radiožurnál z aktuálních a veřejně dostupných údajů v oficiálním britském obchodním rejstříku. Podle britských úřadů může Babiš firmu kontrolovat díky svému vlivu na svěřenské fondy, do kterých akcie Agrofertu v roce 2017 převedl na základě českého zákonu o střetu zájmů. Předseda vlády se k informacím nechtěl vyjádřit.

Protikorupční organizace Transparency International už dříve upozornila, že rovněž na Slovensku je Babiš stále veden jako konečný uživatel výhod plynoucích z Agrofertu.

V obchodním rejstříku Velké Británie Babiš podle Radiožurnálu nefiguruje přímo u Agrofertu, ale jako jeden z pětice lidí ovládajících jednu z jeho dceřiných společností. Konkrétně jde o firmu Greenchem (Solutions), která spadá pod nadnárodního výrobce aditiv do paliv pro automobily AdBlue - nizozemský holding GreenChem, který Agrofert koupil v roce 2009.

Své ovládající představitele včetně Babiše přitom britská pobočka Greenchem do rejstříku založila sama, a to loni 27. června. Britský právní řád v této souvislosti pracuje s termínem "person with significant control", tedy osoba s rozhodujícím vlivem. Ostrovní legislativa tak označuje majitele minimálně čtvrtinového podílu ve společnosti nebo ty, kteří mohou ovlivňovat její chod a rozhodování. "A to ať už přímo, nebo přes obsazení svěřenských fondů," uvedl Radiožurnál.

Výklad, podle kterého by Babiš coby zakladatel a hlavně takzvaný obmyšlený svěřenských fondů měl figurovat i jako jejich skutečný majitel, české úřady stejně jako Babiš vylučují. V praxi by to přitom znamenalo, že premiér by v takovém případě byl ve střetu zájmů a Agrofert by nemohl čerpat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky.

K údajům z britského obchodního rejstříku se premiér nechtěl vyjádřit. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že Babiš se převedením akcií Agrofertu do svěřenských fondů zbavil jakéhokoliv vlivu na společnost. Záznam v britském rejstříku podle něj vychází z odlišných zákonů, a je tedy v pořádku.

"Podle tamní legislativy se do registru zapisují všechny osoby určené zákonem bez ohledu na to, zda vykonávají či mohou vykonávat nějaký faktický vliv na daný subjekt. Andrej Babiš je zde uveden z pozice zakladatele a beneficienta AB Private Trust I a II. Stále platí, že Agrofert ani jeho dceřiné společnosti neřídí a neovládá," dodal Hanzelka.

Britský rejstřík v souvislosti s Greenchem (Solutions) uvádí kromě mateřské nizozemské společnosti držící stoprocentní majetkový podíl jako zmíněné osoby s významným vlivem pět lidí - Andreje Babiše, jeho manželku Moniku a trojici manažerů Agrofertu: Zbyňka Průšu, Alexeje Bílka a Václava Knotka.

Babiš nařčení ze střetu zájmů odmítá, vnímá ho jako politickou záležitost. Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že český premiér ve střetu zájmů je. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho před třemi lety vložil do svěřenských fondů.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Agrofert transparency international Velká Británie Česká republika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy