Češi kvůli koronaviru uvízli na Kanárských ostrovech, poletí pro ně dvě letadla

Česko dnes vypraví dva lety pro 250 českých občanů, kteří kvůli koronaviru uvízli na Kanárských ostrovech. Dále se připravuje letecké vyzvednutí českých občanů z Maroka, z Filipín a z Vietnamu, v jednání je i vyslání letadla pro Čechy v Latinské Americe. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"Dnes poletí dva lety na Kanárské ostrovy, kde máme více než 250 občanů, kteří nemají jak se dostat zpět do země. Zítra (ve čtvrtek) na základě zvláštní výjimky bude umožněn let společnosti Ryanair, kterým se z Maroka vrátí zpět přibližně 200 Čechů," řekl Petříček. Dodal, že poletí i zvláštní letadlo na Filipíny, kde je zhruba 150 českých občanů, kteří se kvůli uzavření letového prostoru nemají jak se vrátit.

1/2 Posíláme či zajišťujeme letadla tam, kam to nejde po zemi:1️⃣ Dnes 2 ✈️na Kanárské ostrovy - Tenerife, Gran Canaria, kde uvízlo asi 250 Čechů ❗️2️⃣ Zítra jsme domluvili výjimku pro komerční let z Maroka.3️⃣ Zvláštní letadlo vypravíme na Filipíny.4️⃣ Řešíme Latinskou Ameriku.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) March 18, 2020

"Dnes jsme rozhodli, že bychom příští týden vypravili speciální letadlo ve spolupráci s vietnamskými aerolinkami z Vietnamu, kde chceme především odvézt naše spoluobčany, ale vzhledem ke kapacitě bychom měli být schopni to nabídnout dalším členským státům Evropské unie," řekl ministr. "Připravujeme také vyzvednutí našich spoluobčanů v Latinské Americe, kde například v Panamě, v Dominikánské republice nebo v Kostarice jsou desítky Čechů, kteří jsou uvězněni v důsledku rušení letů a uzavírání vzdušného prostoru," dodal.

V zámoří uvízly podle Petříčka stovky Čechů, kteří kvůli rušení letů nemají jak se vrátit do Česka. Vláda vyšle letadlo pro ty, u nichž se nepodařilo vyjednat jejich vyzvednutí s jiným státem Evropské unie. Místa v letadlech nabídne v případě dostatečné kapacity i jiným zemím. "Měli jsme možnost již několik našich občanů odvézt letem, který vypravoval jiný členský stát. I my chceme solidárně nabídnout, pokud budeme mít kapacity, ty lety, které budou vypravovány, i pro naše sousední státy," řekl Petříček.

Češi v zahraničí, kteří se chtějí vrátit do vlasti, by měli podle ministra kontaktovat českou ambasádu, která prověří i jejich návrat komerčními linkami. Taková možnost existuje zejména v případě USA. Teprve když jsou možnosti návratu vyčerpány, připravuje ministerstvo repatriační plány. "Naším cílem je umožnit každému Čechovi v zahraničí vrátit se domů," řekl ministr.

Petříček připomněl, že ministerstvo zahraničí vypravuje i autobusy, které vyzvedávají z evropských letišť Čechy, jimž byly zrušeny návazné lety do Česka. Dosud se takto do země vrátilo na 600 lidí. Autobusové linky obsluhují hlavně německá a rakouská letiště, míří ale i do Paříže a s ohledem na plánované rušení letů v Nizozemsku by měly být zavedeny i do Amsterodamu.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček češi Kanárské ostrovy ministerstvo zahraničí RyanAir Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že na Ukrajině obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy