GLOSA: Díky, Andreji, konečně se dozvím pravdu. Z knihy, která si dělá srandu sama ze sebe

V historii lidstva se událo jen několik okamžiků, které jsou natolik významné, že si zaslouží přívlastek "velký". K velkému třesku, velké válce nebo velkému stěhování národů ale můžeme po včerejšku přidat další. Velké odhalení. Andrej Babiš totiž řekl pravdu.

Pokud nevíte, o čem je řeč, na facebookovém profilu Andreje Babiše se včera objevil podivný příspěvek. Premiér, respektive jeho PR tým, v něm avizoval, že dnes Babiš řekne pravdu.

Jistě, u člověka jeho formátu je potřeba na to upozornit dopředu. Aby si náhodou někdo po čtyřech letech jeho působení na postu předsedy vlády nemyslel, že celou dobu pouze lže.

Jak trefně poznamenali někteří diskutující, většina lidí pravdu říká tak nějak obecně a není potřeba to nějak výrazně připomínat. No, tady ale mluvíme o Andreji Babišovi.

Jeho "pravda" se záhy ukázala jako kniha, podivně nazvaná Sdílejte, než to zakážou. Tady přichází druhý paradox, protože tahle fráze je většinově oblíbená u notorických sdílečů dezinformací a lží. Pravdu přece nikdo nezakazuje...pokud nejsme v diktátorském režimu podobném tomu v Bělorusku nebo KLDR. Ano, tahle myšlenka má hlubší podtext k zamyšlení.

Nicméně zpět k Babišovým paradoxům. Znáte filozofický problém, kterému se odborně říká Epimenidův paradox? Jde o logický paradox spočívající v tom, že lhář (ne)řekne pravdu. Obecně se používá tvrzení Kréťana, který řekl, že "všichni Kréťané lžou". Lže tedy také?

Stejný paradox, tady už třetí, by se dal uplatnit i na včerejší Babišovo prohlášení. Kdyby se záhy neukázalo, že Babiš vlastně pravdu neřekl. V příspěvku totiž napsal "zítra řeknu pravdu". Ale ve skutečnosti řekl pravdu ještě ten samý den. 

Kniha plná pravdy? Ani zdaleka ne

Dost bylo příspěvku. Pojďme se podívat na knihu samotnou. Tu si lidé mohou objednat zdarma, nebo stáhnout. Ti otrlejší si ji pak mohou dokonce i přečíst. A stojí to za to!

Hned v úvodu například Babiš uvádí, že "je to naposled, co kandiduje do Sněmovny." Řekl Babiš pravdu? No, nyní už možná ano, tím pádem ale před čtyřmi lety lhal. Tehdy totiž řekl: "Čtyři roky. Já v politice nechci být déle, už jsem jí obětoval šest let svého života." Viz článek: Babiš: Budu-li premiérem, tak po čtyřech letech v politice skončím.

Pozorný čtenář se následně dočte, jaké má Babiš hodinky, a dokonce se dozví, jako je jeho oblíbené slovo. Paradoxně šéf hnutí ANO miluje slovo NE. Cituji: "Ne! Ne!! Ne!!! (...) NE. Ne je ne. Prostě NE." (Ano, tohle tam opravdu je.)

Kniha se následně věnuje migraci, armádě, vesmíru, dětem, bydlení a...nevím, dál jsem to nedočetl. Má to 450 stran, což je naprosto ok, na knihu. Ne na propagační materiál.

Jeho PR tým se zkrátka řádně činil. Nechybí fotka Babiše jak nakupuje, Babiše jak se obětuje pro národ, když natáčí Čau, lidi v dešti, Babiše ve vánočním svetru, babiše jak spí, cvičí nebo se koupe v lázních. Je tam prostě vše!

Těžko říct, kolik žab autoři při psaní lízali, kolik bezesných nocí u počítače strávili, a kolik šálků kávy padlo. Očividně hodně, když se v knize objevují jistě velmi populární nápady, jako je tělocvik ve školách pětkrát týdně. Za to by mu školáci zajisté poděkovali...

Co dodat závěrem. Pamatujete ještě, jak jsem o pár řádků výše zmínil, že Babiš odmítnul pokračovat v politice? Tak zhruba v polovině knihy píše následující: "A pokud budu i po volbách premiérem, tak věřte, že to prosadím. Protože jsem to slíbil." 

Asi jsem zkrátka nepochopil žánr a jde ve skutečnosti o knihu anekdot... Tak či tak je chvályhodné přinejmenším to, že Babiš na webu vyzval lidi, aby si objednali pravdu. Jen jim neřekl kde.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy