KOMENTÁŘ | Vystrčil se návštěvou Tchaj-wanu vzepřel komunistické diktatuře, oživil Havlovu odvahu

KOMENTÁŘ – Vrací čas do doby, kdy byl národ na své politiky ještě hrdý a stál za nimi. Předseda Senátu Miloš Vystrčil, který odletěl na návštěvu Tchaj-wanu i přes protesty komunistické Číny i bývalých členů KSČ jako jsou prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, prokázal, že jeho slova o demokratickém státě, statečném Václavu Havlovi i svobodě nejsou v jeho podání jen prázdnou předvolební frází. Názorně se vzepřel totalitní, komunistické diktatuře a oživil odvahu prvního polistopadového prezidenta.

Šéf horní komory se nezalekl tuzemské ani asijské kritiky a výjezdem na ostrov ukázal, že je  reprezentantem svrchovaného, suverénního státu, jemuž žádná totalitní moc nebude nakazovat, kam má letět a kam nikoli. Právě nyní se přesvědčujeme, jak je důležité míti Miloše Vystrčila, který předvádí v přímém přenosu zapomenutý záznam, kdy země měla v demokratickém světě ohromující zvuk.

Svoboda je více než pochybné peníze a koblihy z holdingu

Zlu se neustupuje. Jakmile se člověk jednou podvolí tyranii, navždy přijde o svou svobodu. Už mu totiž neumožní vrátit se na svou cestu, na níž chce hájit demokratické principy. Místopředseda ODS Miloš Vystrčil si je toho moc dobře vědom. Proto neustoupil a odletěl na Tchaj-wan, který komunistická a nelidská Čína považuje za vzbouřeneckou provincii. Odolal zastrašování, že pokud svoji misi podnikne, asijská velmoc přestane svými investicemi podporovat domácí ekonomiku.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ale jako vystudovaný matematik a fyzik zásadně nezmatkuje. Vše mu musí sedět a zapadat do sebe, a to nejen v rovnicích. Vše si tedy ověřuje a je mu cizí typická česká vlastnost, že jedna paní povídala, co se stane, když... Proto se obrátil na bývalého předsedu belgického Senátu Jacquese Brotchiho, který Tchaj-wan navštívil loni v květnu. A zjistil, že i když komunistická říše před cestou Belgii rovněž vyhrožovala přiškrcením ekonomiky, žádné hospodářské dopady na obchodní vztahy mezi oběma zeměmi se po vykonání návštěvy nekonaly.

V této souvislosti je rovněž dobré si připomenout, že objem čínských investic u nás není tak rozsáhlý, jak proklamovala Čína při návštěvě prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze na jaře roku 2016. Vždyť i Miloš Zeman, bezmezný obdivovatel diktátorských režimů v Rusku a Číně, dal letos v lednu najevo své zklamání, když do Pekingu vzkázal, že se nezúčastní dubnového summitu středo- a východoevropských zemí EU a Číny, známého jako 17+1, pokud velmoc u nás nezačne investovat tak, jak se zavázala. Nakonec setkání odložil koronavirus. Čeští analytici navíc tvrdí, že i kdyby se naplnily černé scénáře a Čína by přiškrtila své kohoutky, na HDP by se to projevilo minimálně.

Vystrčil, který cestou naplňuje odkaz svého přítele a předchůdce Jaroslava Kubery, jenž chtěl ostrov navštívit už dříve, ale předčasná smrt mu plány zhatila, už v minulosti řekl, že buď budeme držet své principy a hodnoty, anebo budeme počítat groše. V jeho slovech se ukrývá velká pravda. I v době, kdy celá planeta je totálně zkomercionalizovaná, je obdivuhodné, že někdo takto uvažuje. Žádné peníze totiž nestojí za to, když vám totalitní země chce ukrást svobodu a vynutit si naprostou poslušnost. Druhý nejvyšší ústavní činitel vyslal jasný signál, že v České republice ještě žijí politici, kteří nebudou plnit roli kývačů a přisluhovačů. Tento model už jsme tady 41 let měli, kdy Moskva vše diktovala a Praha musela do puntíku poslechnout. Hit skupiny Lucie Oheň, v němž se zpívá, že „Už se nechcem nikdy vracet. Tam, kde nám bylo mizerně,“ je více než aktuální.

Předseda horní komory vyzval, aby parlamentní demokracie neměnila kurz a vystupovala tak, jak bezprostředně po sametové revoluci nastavil prezident Václav Havel a ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier starší. Je smutné, že na odkaz statečného bojovníka za demokracii a svobodu, jakým byl bezesporuVáclav Havel, padá prach zapomnění. Současný režim nás totiž vede zpět před Listopad 1989, čím dál více vítězí arogance, opět se mocní dopracovávají ke svým cílům a záměrům přes zastrašování, demokracie a svoboda se pomalu odsouvá na druhou kolej. Je dobře, že Vystrčil v této atmosféře vzpomenul Havla, který patří mezi největší osobnosti moderních dějin našeho státu. Svoboda se prostě nedá vyměnit za žádné pochybné peníze či koblihy z jistého holdingu.

Ačkoli politik z ODS má pro svou misi na Tchaj-wan podporu sedmdesáti politiků z Evropského parlamentu, Spojených států, Kanady, Austrálie i dalších zemí a nedávno jej při návštěvě země za tento krok ocenil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo, doma čelí neúprosné kritice. Vystrčilův záměr prezentovat Českou republiku jako suverenní stát, který si nenechá nic od nikoho diktovat a bude spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo přeje, nebo nepřeje, zůstal v tuzemské politice nepochopen a téměř osamocen.

Předseda ČSSD Jan Hamáček, podle něhož jde cesta na Tchaj-wan proti zahraniční politice země, vyjádřil obavu, že Česká republika prý bude pokusným králíkem a Američané budou se zájmem sledovat, jak Čína na návštěvu zareaguje. Hamáček zřejmě zapomněl, že v srpnu Tchaj-wan navštívil ministr zdravotnictví USA Alex Azar. A poznámka o pokusném králíkovi je trefná, když ji pronese člen vlády, která v souvislosti se sílícím koronavirem v zemi, dělá v rámci opatření neustále zmatečné pokusy, které pak odvolává a mění. Není tedy celý národ oním pokusným králíkem ze strany vlády, pane Hamáčku?

Humanitarní pomoc na jaře nepřiletěla z Pekingu, ale z Tchaj-peje

A když už se ozývá vláda i pilně rehabilitující prezident Miloš Zeman a hovoří o politice jedné Číny, bylo by fajn zdůraznit a připomenout si, kdo nám pomohl, když se do České republiky zakousla na jaře koronavirová pandemie. Čína to nebyla, vážení. Z její strany šlo jen o tvrdý byznys, za který jsme draze zaplatili a kabinet Andreje Babiše přitom na letišti velmoci poklonkoval a připomenul doby, kdy Gustav Husák s ostatními členy ÚV KSČ vášnivými soudružskými polibky vítal sovětského diktátora Leonida Iljiče Brežněva. Skutečnou humanitární pomoc předvedl a přivezl naopak Tchaj-wan, který jarní vlnu infekce zvládl bravurně. Za svoji zásilku z metropole Tchaj-pej nechtěl žádné peníze, zatímco Peking hned inkasoval, a Poslanecká sněmovna, v níž má převahu vládní koalice, neschválila z ustrašenosti před velkým čínským bratrem ani oficiální poděkování ze strany vlády ostrovní zemi.

Rozhodnutí šéfa Senátu odletět na Tchaj-wan slouží pro mladou generaci jako ukázkový příklad toho, jak se ve světě žilo za studené války. Čína, která považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti, tvrdí, že za misí stojí Američané. Něco podobného jsme neustále slýchali od Února 1948, kdy bolševici sprostě a protiprávně ukradli národu svobodu. Za vzor může například posloužit mandelinka bramborová, označovaná dle ideologie za amerického brouka. Komunistická propaganda využila její šíření na startu studené války k propagandistickým útokům proti Západu. Hmyz, který napadal na polích bramborové listy,  měl být na naše území šířen prostřednictvím mraků, větrů, ale také záškodnickými agenty, a to kvůli tomu, aby imperialisté Československo vyhladověli. Nyní podobnou, nesmyslnou a dezinformační rétoriku šíří čínská rétorika.

Navzdory varování vládních politiků, že s Vystrčilem žádní podnikatelé do Tchaj-peje neodletí, neboť by si tak zkomplikovali obchodní vztahy s Čínou, je naštěstí realita jiná. V devadesátičlenné delegaci je téméř čtyřicet tuzemských byznysmanů a kdyby byla větší kapacita letadla, jistě by byl počet ještě vyšší. Obchodníci si totiž až moc dobře uvědomují, že Tchaj-wan disponuje čtvrtou nejinovativnější ekonomikou na světě a ostrovní stát, jež může pomoci při restartu domácího hospodařství, touží po českých vědcích. Navíc v České republice tamní firmy už vytvořily kolem 24 tisíc pracovních míst.

Nejde však jen o obchod, představitelé ostrovního státu vysoce oceňují, že statečný ústavní činitel přiletěl podpořit demokracii a svobodu. Tchaj-wan, ačkoli funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, si vždy váží, když se najde někdo, kdo dá návštěvou najevo, že mu Čína rozhodně strach nenahání a nenechá se jí ovlivnit. Plánované předání medaile za parlamentní demokracii předsedovi Senátu není tedy jen prázdným hostitelským gestem.

Miloš Vystrčil předvádí v přímém přenosu zapomenutý záznam, kdy země měla v demokratickém světě ohromující zvuk a těžila z respektu odvážného Václava Havla. Je dobře, že jeho odkaz nezapadl do dějepisu zapomenuté kapitoly a má svého pokračovatele v podobě politika, jemuž hrdost a charakter nejsou cizí. Vystrčil ukazuje, že odvaha je pořád nutná. Vzepřít se totalitě, diktátorství i tyranii je stále cenné a obdivuhodné, i když není rok 1980 ale 2020. Anebo právě proto, že je letopočet 2020, kdy demokracie a svoboda bohužel začíná v České republice zase prohrávat...

Související

Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

komentář Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy