Česko má s Kosovem i se Srbskem korektní vztahy, uvedl Petříček

S Kosovem máme korektní vztahy, stejně jako se Srbskem, napsal ČTK v reakci na výrok prezidenta Miloše Zemana ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Připomněl, že Česká republika uznala Kosovo a je mezi zhruba stovkou zemí, které tak učinily.

V zájmu evropské bezpečnosti je podle Petříčka především začlenit země západního Balkánu do Evropské unie, pokud splní potřebné podmínky. Zeman v úterý v Bělehradu řekl srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, že má rád Srbsko a Srby, ale nikoli Kosovo.

"Česko Kosovo uznalo v roce 2008 za vlády Mirka Topolánka, máme s ním korektní vztahy, stejně jako se Srbskem. Jsme mezi cca stovkou zemí, které tak učinily. V zájmu evropské bezpečnosti a míru je především integrovat západní Balkán do EU, pokud země splní všechny potřebné podmínky. Rozšíření je rovněž priorita i české zahraniční politiky," napsal Petříček. V nadsázce uvedl, že prezident je asi fanouškem české fotbalové reprezentace a že sobotní výsledek kvalifikace jeho osobně také mrzí. Česko prohrálo v kvalifikaci o mistrovství Evropy v Prištině 1:2.

Ministr v červnu po jednání s kosovským protějškem Behxhetem Pacollim podpořil evropské ambice Kosova i dalších západobalkánských zemí. Zároveň však vyjádřil znepokojení nad stagnací dialogu mezi Kosovem a Srbskem, což blokuje přístupová vyjednávání obou zemí. Kritizoval také kosovská cla na dovoz srbského zboží.

Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL) na facebooku napsal, že by ani prezident neměl své sympatie či antipatie tímto způsobem vyjadřovat do médií. "Historicky vývoj na Balkáně, a platí to i pro posledních třicet let, je tak složitý, že každá zkratkovitost a rezolutní tvrzení vede akorát ke zmatku a vyvolává další napětí. Státník musí být také diplomat, schopný tupit hrany a spojovat," poznamenal bývalý lidovecký místopředseda. "Je třeba respektovat i jiné pohledy a naslouchat argumentům a novým informacím," doplnil.

Další člen výboru a předseda STAN Vít Rakušan na dotaz ČTK napsal, že nejde o Zemanův první mezinárodní přešlap. "Kdybych chtěl být drsný, tak řeknu, ať si na letištní ploše mumlá, co chce. Zahraniční politiku a její směr určuje vláda a zahraniční směřování ČR je jedno z mála témat, ve kterém bych s touto vládou souhlasil," uvedl.

Zeman se svými silnými výroky o Kosovu jen snaží odvádět pozornost od jiných problémů a zalíbit hostitelům. Možná by nebyl rád, kdyby se připomínalo, že on a ministr Kavan stáli za rozhodnutím České republiky o bombardování Srbska.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) September 11, 2019

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ovšem stále považuje za své území. Většina členských států OSN včetně Česka samostatnost Kosova uznala, naopak některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko nikoli.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček kosovo Miloš Zeman prezident čr ministerstvo zahraničí Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy