Stát během pandemie šetřil: Ministerstva výrazně snížila odměny, krom jednoho

Nejen soukromý, ale i veřejný sektor musel během epidemie koronaviru šetřit, což se dotklo i státních zaměstnanců. Jenom za první pololetí vyplatily jednotlivé resorty, včetně Úřadu vlády, na bonusech přes 170 milionu korun, což je méně ve srovnání s loňskem, kdy se jednalo o částku 304 milionů. V případě některých ministerstev se jednalo o desetimilionové škrty. V případě životního prostředí dokonce o nulu.

K výplatě odměn se ministerstva zpravidla uchylovala v souvislosti s koronakrizí. Strakova akademie dokonce výhradně.

"Částka byla rozdělena pouze mezi zaměstnance, kteří se podíleli na zajištění mimořádných opatření v souvislosti s koronavirovou krizí. Byli to zaměstnanci na pozicích: techničtí pracovníci, referenti, vedoucí oddělení, ředitelé odborů nebo náměstci pro řízení sekcí,“ sdělila serveru iROZHLAS mluvčí vládního úřadu Jana Adamcová.

Na bonusech vyplatil Úřad vlády ČR během letošního pololetí cca 12 milionů korun, přičemž za stejný časový úsek v minulém roce se jednalo o šest více. K úsporám přistoupila skoro všechna ministerstva, která se rozhodla rozdat místo desítek pouze jednotky milionů. 

Výjimku tvořil resort zahraničí, který v letošním roce vyplatil víc než loni, a to o tři miliony korun. 

"Navýšení odměn souvisí s mimořádným nasazením pracovníků ministerstva zahraničním věcí v době koronavirové krize, kdy se dařilo organizovat repatriační lety či se provozovalo call centrum, které běželo nonstop a v například březnu čítalo na dvacet telefonních linek,“ objasnila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Zato enviroresort se s přihlédnutím k ekonomické situaci rozhodl za prvních šest měsíců roku 2020 nevyplatit nic. Na největší obnov si přišel náměstek ministr zdravotnictví, a to za pomoc s koronakrizí. Zda se jednalo o Romana Prymulu, ministerstvo nesdělilo. 

V případě ministerstva práce se odměňovala příprava programu antivirus. U financí se zase jednalo o pomoc podnikatelům. 

"Jednalo se například o zásadní opatření v oblasti podpory ekonomických subjektů formou liberačních balíčků, kompenzačních bonusů a protikrizových stabilizačních opatření,“ informovala mluvčí Anna Fuksová.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 
Vláda Petra Fialy

Ministři budou moci mít jen tři náměstky, shodla se koalice

Po lednové změně služebního zákona se na ministerstvech zaplňují místa náměstků, kteří nově zákonu nepodléhají, naopak jsou úzce svázaní s ministry. Změnu zákona, kterou prosadila vládní koalice Spolu, STAN a Pirátů, kritizuje opozice jako obcházení zákona a cestu k bobtnání byrokratického aparátu. 

Více souvisejících

ministerstva politika Vláda ČR ministerstvo zahraničí Roman Prymula (epidemiolog) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy