Mynář babiše informoval pouze o schůzi Sněmovny, o Vondráčkovi ne

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář informoval 13. října premiéra Andreje Babiše (ANO), že schůze Poslanecké sněmovny bude pravděpodobně svolána prezidentem Milošem Zemanem na 8. listopadu. Babiš to dnes uvedl na dotaz ČTK. O návštěvě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka u prezidenta hospitalizovaného v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) nepadlo ani slovo, doplnil.

Mynář při dnešním prohlášení novinářům řekl, že jej Zeman pověřil ještě před hospitalizací 10. října, aby připravil podpisovou listinu svolávací zasedání nové Sněmovny. Prezident podle něj zároveň rozhodl o Vondráčkově přítomnosti při podpisu listiny a uložil kancléři vše připravit. Mynář dále řekl, že ve středu 13. října o Zemanově rozhodnutí informoval Babiše. Pražský hrad zároveň zveřejnil video, na kterém Zeman 14. října mimo jiné za přítomnosti Vondráčka a Mynáře v nemocnici svolání Sněmovny podepisuje.

Babiš dnes ČTK napsal, že schůzka s Mynářem trvala zhruba 15 minut a že jí byla přítomna i Tünde Bartha, jež je pověřena řízením úřadu vlády. Kancléř je podle premiéra informoval, že schůze bude pravděpodobně svolána prezidentem na 8. listopadu. "O návštěvě pana Vondráčka u prezidenta nepadlo ani slovo," uvedl.

Vondráčkova návštěva u Zemana vyvolala kritiku i pochyby o jejím průběhu. ÚVN se distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče přivedl Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře. Vondráček reagoval, že byl přesvědčen o tom, že návštěva byla s nemocnicí konzultovaná. Zdůraznil, že Zemanův zdravotní stav nekomentoval, ale pouze popsal, jak na něho prezident působil a o čem spolu mluvili.

Babiš předsedu Sněmovny opakovaně za návštěvu kritizoval. Vondráček s Mynářem podle premiérova úterního vyjádření pro Českou televizi nemuseli kolem rozhodnutí svolat Sněmovnu dělat takové "divadlo". "Bylo to zbytečné a akorát to vyvolalo emoce. Neměl tam chodit a myslím, že to bylo jeho pochybení," řekl tehdy.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy