Opozice považuje novelu zavádějící covidové certifikáty za nadbytečnou

Opoziční strany považují novelu zákona o ochraně veřejného zdraví zavádějící covidové certifikáty za nadbytečnou. Stačí podle nich například už schválený zákon o právu na digitální služby. Na dnešních tiskových konferencích ve Sněmovně to řekli zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) i Pirátů. Za zbytečný má návrh i hnutí SPD, jež chce návrh blokovat. O zákonu má dnes odpoledne dolní komora jednat.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že k vydávání certifikátů potřebuje zákonné zmocnění. Bez zákonného zmocnění by podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) hrozilo, že soudy praxi vydávání certifikátů označí za protiprávní. "Budu dělat vše, abych přesvědčil kolegy, aby pro to hlasovali," dodal. Aby se opatření stihlo, je navíc podle něj třeba projednávat předpis v režimu legislativní nouze.

"Domníváme se, že vládě nebrání nic v tom, aby podmínky takto nastavila v souladu s nařízením Evropské unie," poznamenal předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek. "Jsme přesvědčeni, že k tomu není potřeba speciální zákonná úprava," přitakal místopředseda ODS Martin Kupka. Možností jsou podle něj výpisy prostřednictvím CzechPointu.

"Koalice Spolu nepodpoří ani projednávání v legislativní nouzi, ani program mimořádné schůze," řekl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Také podle pirátského poslance Ondřeje Profanta jde o zcela nadbytečný zákon, který není odůvodněný a rozšiřuje sběr osobních údajů. "Ve Sněmovně jsme schválili zákon o právu na digitální služby, který definuje katalog služeb, což je nařízení vlády. V tom se dají všechny tyto věci upravit a vláda by to tak měla dělat," řekl.

Podle poslankyně SPD Karly Maříkové nová podoba návrhu nezakotvuje diskriminující část, která měla krátit ústavní práva občanů. Za nesmyslnou ale považuje vládní argumentaci, že takzvané covidové pasy mají umožnit cestování. "Vláda se snaží získat podporu veřejnosti pro zavedení covidových pasů a tím vytváří tlak, aby se lidé nechali očkovat," řekla. Ministr Vojtěch uvedl, že pokud někdo tvrdí, že covidové pasy někoho nutí k očkování, uvádí veřejnost v omyl a nemluví pravdu.

Evropský parlament dnes definitivně zavedení covidových pasů schválil. Lidem by měly od začátku července usnadnit cestování za hranice. Bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci budou muset vydávat a uznávat všechny unijní země.

Proti covidovým certifikátům dnes na pražském Malostranské náměstí demonstrují stovky lidí, akce pořádají hnutí Chcípl PES a Volný blok. Protestující považují zavedení certifikátů za omezování svobody občanů.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy