Piráti naléhají na Babiše. Přejí si zveřejnění smluv k dostavbě Dukovan

Předseda opoziční Pirátské strany Ivan Bartoš dnes vyzval dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO), aby zveřejnil smlouvy, které se týkají stavby nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany. Kvůli tajnému režimu se k podrobnostem nemohou dostat experti, poslanci ani veřejnost, zdůvodnil svou výzvu Bartoš v tiskové zprávě.

Očekávaná suma za stavbu bloku je podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše v současných cenách zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun). Vyjádření úřadu vlády ČTK shání.

Bartoš uvedl, že příprava stavby v Dukovanech musí být kvůli své ceně i možným dopadům na ceny energií a celou českou ekonomiku maximálně transparentní. Proces by měl být pod veřejnou kontrolou a být uzavřen za podmínek, které budou co nejvýhodnější pro stát a obyvatele, dodal Bartoš. "Obrátil jsem se písemně na pana premiéra s žádostí o zveřejnění smluv, které plánují vláda či jednotlivá ministerstva uzavřít," řekl.

Řada smluv je nyní v utajeném režimu vyhrazené, což ztěžuje poslancům přípravu na jednání a znemožňuje kontrolu veřejnosti i expertům, kritizují Piráti. Jedná se podle nich především o rámcové a prováděcí smlouvy mezi vládou, společností ČEZ a dalšími firmami, včetně dceřiných společností ČEZ. "Vzhledem k tomu, že jsme za Piráty prosadili zrušení výjimky z registru smluv pro ČEZ a další státní firmy, tak budou všechny tyto smlouvy po podpisu stejně zveřejněny. Neexistuje tedy logický důvod, proč neumožnit veřejnou kontrolu již nyní," dodal Bartoš.

Piráti také požadují, aby kvůli bezpečnosti i úsporám stavbu nerealizoval ČEZ, ale stát. Dodavatelským modelem nového bloku má být tzv. stavba na klíč, která zajistí možnost kontroly subdodavatelů projektu. Beneš v květnu ČTK řekl, že na financování výstavby by se stát měl podílet řádově 70 procenty, zbylých 30 procent by měl zaplatit ČEZ.

Podpis plánovaných smluv mezi státem a společností ČEZ se z konce června posunul na polovinu července, řekl před týdnem místopředseda představenstva firmy Pavel Cyrani. Důvod neuvedl. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) mají vláda a ČEZ podepsat tzv. rámcovou a prováděcí smlouvu. Obě na konci dubna schválili ministři. Vedle zastřešující dohody jde o smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. Stát v ní podle dřívějšího vyjádření Havlíčka dává možnost společnosti ČEZ odprodat mu celý projekt.

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě se proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR staví ekologové. Stavět by se podle dřívějších informací mělo začít v roce 2029, blok by měl být uveden do provozu v roce 2036.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Andrej Babiš Jaderná elektrárna Dukovany ČEZ

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy