Předsedou Senátu by měl zůstat Vystrčil, míní Czernin

Předsedou Senátu by měl podle senátora TOP 09 a prvního místopředsedy této strany Tomáše Czernina zůstat i v dalším období Miloš Vystrčil (ODS). Czernin dnes ČTK také řekl, že chce posílit značku TOP 09 v horní komoře. Její senátoři jsou nyní v klubu Starostů, který po letošních volbách posílil a podle zvyklostí by měl mít hlavní nárok na obsazení postu předsedy Senátu.

Czernin uvedl, že tradici nezavrhuje, ale nebylo by podle něj rozumné, aby Vystrčil vedl horní komoru jen osm měsíců. Vystrčil byl zvolen v únoru potom, co náhle zemřel jeho předchůdce ve funkci Jaroslav Kubera (ODS). "Myslím, že to, co se dělo v posledních měsících, zejména návštěva Tchaj-wanu, je silným důvodem, aby Miloš Vystrčil zůstal předsedou," uvedl Czernin. Vystrčil se podle něho ukázal jako státotvorný a měl by mít příležitost pokračovat.

Předseda STAN Vít Rakušan po zveřejnění výsledků senátních voleb uvedl, že hnutí je připraveno kandidáta na šéfa horní komory navrhnout. Vycházet ale podle něho bude z názoru senátorského klubu Starostů. Zástupci klubu zahájí dnes odpoledne vyjednávání s občanskými demokraty, kteří by měli mít druhou nejsilnější frakci.

TOP 09 ve volbách zdvojnásobila počet senátorů na čtyři a podle Czernina musí být strana v Senátu více vidět. "Chci, aby TOP 09 byla minimálně v názvu subjektu, v němž budeme," řekl. Nevyloučil ani založení samostatného klubu, který ale musí mít nejméně pět členů. Czernin poukázal na to, že je více senátorů, u nichž zatím není jasné, k jaké frakci se připojí. Není podle něho tedy ani úplně zřejmé, které uskupení bude mít nejsilnější klub.

Předseda senátorů frakce SEN 21 Václav Láska poukázal na své starší stanovisko, že zvyklost ohledně nominace předsedy Senátu je trochu přežitá. "Na tom názoru setrvám. Buď se najde nový předseda konsensem při jednání klubů, což by bylo lepší, nebo se o něm rozhodne v tajné volbě všech senátorů," sdělil ČTK. Klub ANO se podle svého místopředsedy Jaroslava Větrovského poradí o dalším postupu v úterý.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 
Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Senát ČR Tomáš Czernin Miloš Vystrčil (ODS) top 09 ODS Václav Láska

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy