Schůzka Babiše s Pompeem podle politologů potvrdila shodu ve vztazích

Dnešní jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem potvrdilo, že ve vztazích Česka a Spojených států převažuje shoda na tématech bezpečnosti či obchodu, stejně tak v ochraně a obraně hodnot demokracie a lidských práv. Na dotaz ČTK to uvedl analytik Jan Hornát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze bude nákup americké vojenské techniky patrně jednou z forem posílení obchodních a ekonomických vztahů mezi zeměmi. Podle Petra Boháčka z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Česko našlo způsob, jak naplnit česko-americké i transatlantické vztahy smysluplnou substancí, která má hospodářský, lidskoprávní, ale i strategický přinos pro obě země.

Spojené státy podle Hornáta přirozeně nesouhlasí se zavedením digitální daně nejen v Česku, ale v oblasti digitálních technologií nalézají obě strany společnou řeč. Česko se pro USA stalo partnerem zejména při nastavování bezpečnostních pravidel pro zavádění sítí páté generace (5G), míní. Tématem diskusí do budoucna podle něj pravděpodobně bude i koncept internetu bez nevěrohodných čínských aplikací nebo společná regulace umělé inteligence.

Klíčovou oblastí je také posilování vzájemného obchodu, tvrdí Hornát. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa podle něj řeší obchodní politiku na rozdíl od jeho předchůdce spíše bilaterální cestou. "V tomto ohledu jde tedy zejména o diskuse o vzájemných investicích a tvorbě pracovních míst, kdy v posledních letech jsou i české firmy investory v USA, a pomáhají tak vytvářet nová pracovní místa v zemi. Mezi obchodní záležitosti se řadí i intenzivnější nabídka prodeje amerického zemního plynu, který USA nabízejí zejména baltským státům a východní Evropě jakožto alternativu k plynu ruskému," dodal analytik.

Nákup amerických vrtulníků by podle Hornáta mohl sloužit jako štít proti veřejné kritice Česka ze strany USA za to, že nevynakládá dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. ČR v blízké budoucnosti závazek nesplní, míní Hornát. Schůzka Babiše s Pompeem potvrdila, že v daných tématech převažuje shoda, navíc Washington je ochotný více komunikovat s uskupeními, jako je visegrádská čtyřka nebo iniciativa Trojmoří, poznamenal Hornát. "Vzhledem k tomu, že se Pompeova návštěva koná pouze necelé tři měsíce před americkými (prezidentskými) volbami, je možné, že některé sjednané pozice budou brzy bezpředmětné," doplnil však.

Just nepovažuje Pompeova dnešní kritická vyjádření proti Rusku a Číně za překvapivá. "Andrej Babiš, který se při jednání s americkými představiteli rovněž staví do podobné pozice vůči oběma zemím, má ale na domácí scéně s tímto postojem mnohem menší manévrovací prostor, vzhledem k tomu, že jeho vláda je - ať už přímo či nepřímo - závislá jednak na KSČM a jednak na prezidentovi, kteří tento postoj k Rusku a Číně nesdílejí," poznamenal.

Otázka dostavby nového jaderného bloku v Dukovanech je podle něj jednou z těch, kde se dva tyto přístupy střetávají. Partnerství s ruskými a čínskými státními podniky by podle Pompea oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu. Další vyjádření amerického ministra, například k situaci v Bělorusku, kde podpořil protestující, nejsou podle Justa překvapivá.

"Hlavními tématy Pompeovi návštěvy jsou řešení mocenského vlivu jak Číny, tak Ruska, a to v tématech energetiky, tak informačních technologií. Česká republika je v těchto tématech přínosným spojencem, jak díky zpravodajským složkám, tak vědě a výzkumu. Zároveň se ČR úspěšně drží proevropské pozice jak v oblasti energetiky, kde USA jsou dlouhodobě kritičtí k plynovod NordStream2, tak v oblasti technologií 5G, kde se odmítla přihlásit k plošnému zákazu čínských technologií s odkazem na současný mírnější mechanismus EU. I to ji staví do lepší pozice k nastavení pragmatičtějšího a tvrdšího přístupu EU k Číně," uvedl Boháček.

České zpravodajské služby, ale i odborná veřejnost podle něj přinesly významné naplnění a posílení česko-amerických vztahů například rozkrýváním mocenských operací na ekonomické, informační a kybernetické úrovni, "V oblasti energetiky to je výzkumná spolupráce v oblasti modulárních jaderných reaktorů či spolupráce mezi Ústavem fyziky plazmatu Akademie věd ČR a americkým ministerstvem energetiky. Další oblastí s takovým potenciálem jsou kosmické technologie," dodal.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Mike Pompeo politolog Petr Just

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy