Spor o sochu Koněva zdaleka nekončí. Co má Petříček v plánu?

Česká diplomacie plánuje další kroky ve sporu o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva, řekl dnes při návštěvě Stockholmu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Odmítl ale předjímat, jaké. Už v pátek se ohradil proti výroku ruského ministra kultury Vladimira Medinského, který starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře označil za nacistu.

"Skutečně myslím, že ta vyjádření byla nevhodná a s ruskou stranou budeme ještě hovořit," uvedl dnes Petříček. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by spor mohl být námětem dalšího z filmů britských humoristů Monty Pythonů.

"V této zemi se shromažďujeme kolem pomníků podle principu, že jedni křičí hanba hanba, druzí sláva sláva. A mě se furt ptají, abych se přidal k jedné, nebo druhé straně. Mně to přijde takové kondelíkovsky bizarní," řekl Zaorálek novinářům před jednáním vlády a později vládní koalice o platech, které považuje za důležitější.

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta chce proto sochu přestěhovat, městská část o tom má jednat 12. září. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu to označil o víkendu za vstřícný krok, který by mohl situaci uklidnit.

Ruský ministr kultury propásl dobrou příležitost mlčet, když označil starostu Prahy 6 za nacistu kvůli soše maršála Koněva, řekl jsem v @OtazkyVM s @P_Fiala. Podle mě se pomníky bořit nemají. Kde to skončí? Zbouráme sochu Žižky nebo zavrhneme Karla IV., protože byl antisemita?

— Jan Hamáček (@jhamacek) September 8, 2019

Petříček po pátečním výroku Medinského vyzval všechny strany sporu k věcnému dialogu, Medinského vyjádření ale nepovažuje za vhodné a vyzval ho k omluvě. Po omluvě volají i další politici, například předseda ODS Petra Fiala.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Tomáš Petříček Lubomír Zaorálek Praha ministerstvo zahraničí Ondřej Kolář (TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy