Vláda přerušila jednání o kurzarbeitu, pokračovat bude od 19:00

Vláda přerušila své mimořádné jednání o pravidlech kurzarbeitu. Pokračovat by v něm měla dnes od 19:00. Novinářům to sdělilo tiskové oddělení kabinetu. Kurzarbeit představuje zkrácenou práci s částí mzdy od státu za neodpracovaný čas. Využívá se při ekonomických potížích. Shoda na jeho parametrech v kabinetu zatím nebyla.

"Je tam samozřejmě rozdílný názor ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva průmyslu a financí. Jsou tam rozpětí," řekl před svým odletem do Rakouska premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že cestou na letiště mluvil se šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. "Se kterým většinou nacházím shodu. Ve finále věřím, že najdeme konsenzus i s ministryní (práce z ČSSD Janou) Maláčovou a (financí za ANO Alenou) Schillerovou," dodal předseda vlády.

Nové nastavení kurzarbeitu upravuje novela o zaměstnanosti, která by měla podle plánu platit od 1. listopadu. Opatření má navázat na program Antivirus s příspěvky na mzdy, který skončí na konci října. Návrh normy připravilo ministerstvo práce. V podkladech pro vládu uvedlo, že předloha je výsledkem kompromisu jednání s odbory a zaměstnavateli. Odboráři i podnikatelé měli ale dál připomínky.

Podle dosavadních informací by se kurzarbeit nedal zavést automaticky při vysoké nezaměstnanosti či jiných hospodářských potížích. Spustit by ho mohla jen vláda. Podle poslední zveřejněné verze novely by k tomu vláda mohla přikročit když epidemie, přírodní pohroma, kyberútok či jiná událost vážně ohrozí ekonomiku. Druhým důvodem měl být růst nezaměstnanosti o 15 procent meziročně tři měsíce po sobě, kdyby lidí bez práce bylo aspoň 385.000.

Stát by pracovníkovi mohl doplácet až čtyři neodpracované dny týdně, a to maximálně devět měsíců. Poskytovat by mohl od 50 do 70 procent čistého výdělku, nejvýš ale do 1,5násobku průměrné mzdy ve státě. Podle návrhu by to nyní bylo 50.135 korun. Zaměstnanec by musel být v podniku ale nejméně tři měsíce. Firma by hradila sociální a zdravotní odvody z pracovníkovy celé průměrné mzdy.

Kolik by opatření stálo, není zatím jasné. Záležet bude na nastavení parametrů a na počtu lidí, kteří by zkrácenou práci měli. V původním návrhu ministerstvo práce uvedlo, že by na podporu 15.000 pracovníků stát vydal měsíčně nejvýš 158 milionů korun. Pokud by lidí na kurzarbeitu bylo 150.000, rozpočet by to vyšlo maximálně na 1,58 miliardy měsíčně. Podle ministerstva financí jsou odhady "spekulativní" a byla by potřeba analýza dopadů. S tím souhlasilo i ministerstvo průmyslu.

Kabinet o novele začal jednat v pondělí. Babiš pak oznámil, že se vláda mimořádně sejde ve středu a návrh zákona schválí. Jednání začalo dnes v 10:07 na dálku jako videokonference. Tiskovou konferenci vláda svolala původně na 10:30.

Aby novela začala platit, musí ji přijmout Parlament a podepsat prezident. Zbývá na to podle plánu necelých osm týdnů.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR kurzarbeit

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

Kadyrov nabídl Putinovi vyslání svých bojovníků na Ukrajinu

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v noci na čtvrtek uvedl, že se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a nabídl mu vyslání dalších svých bojovníků na Ukrajinu. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy