Vyhlašování restrikcí je chaotické. Babiš vytkl Prymulovi komunikaci

Premiér Andrej Babiš (ANO) vytkl ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO) komunikaci ohledně chystaných opatření či nouzového stavu. Nejdřív by to měl řešit s kolegy ve vládě, řekl v dnešní debatě lídrů sněmovních stran na Blesk.cz. Předpokládá, že komunikace se vylepší.

Na chaotické zveřejňování plánovaných opatření ve sněmovní debatě dnes upozorňovali předsedové opozičních stran.

Například o tom, že restaurace a bary budou muset kvůli šíření koronaviru zavírat už ve 22:00, informoval Prymula minulé úterý server iDNES.cz. V České televizi následně uvedl, že stát omezí i počet diváků na vnitřních sportovních či kulturních akcích. Minulý týden také Prymula hovořil o tom, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné, v pondělí ale ministr řekl serveru Respekt.cz, že jej navrhne. 

"Nejsem spokojený a já jsem to panu ministru Prymulovi vytknul, protože měl nejdřív komunikovat s kolegy," řekl Babiš. "Já jsem jasně řekl panu Prymulovi, aby si zařídil, aby za celý resort komunikoval jenom on. Aby nekomunikoval každý ředitel, imunolog fakultní nemocnice a podobně. Má komunikovat minimálně, ve středu a v pátek, kdy je semafor. A ať komunikuje sám," uvedl premiér. V pátek ministerstvo zdravotnictví obvykle zveřejňuje mapu okresů podle rizika koronavirové nákazy.

Zároveň ale premiér poznamenal, že se podle něj komunikace oproti minulosti zlepšila. "A ještě se vylepší, protože si to dneska na vládě ještě všichni zopakujeme," řekl.

Prymula by dnes na tiskové konferenci po jednání vlády měl podle Babiše specifikovat opatření, jež by měla platit od pondělí, odkdy by podle ministrova návrhu měl platit nouzový stav. Zřejmě se zavřou na 14 dní střední školy v regionech s vyšším rizikem nákazy. V České televizi v úterý večer Prymula upřesnil, že vnitřní aktivity by měly být omezeny na deset lidí, venkovní na 20, sportovní ligy se budou hrát bez diváků.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Roman Prymula (epidemiolog) ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 55 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy