Všechny nás podvádí, ale jména se nedozvíme, zlobí se moderátor Kraus. Pak přidal ekonomickou poučku

Praha – Moderátor Jan Kraus se ve své středeční show pozastavoval nad praktikami autoservisů, které podvádí své klienty stáčením tachometrů. Neopomněl přidat ani vlastní ekonomickou poučku týkající se cen nafty, které hýbou světovými trhy. Zakažme ropu, bude klid, navrhuje Kraus.

„Jsem fascinovaný zjištěním, že Česká obchodní inspekce ví o tom, že třetina nebo polovina autobazarů krade tím způsobem, že přetáčí tachometry na těch autech, co nám prodávají. To znamená - prostě dělají, že to auto má najeto míň. Česká obchodní inspekce to zjišťuje a zjistila. Ale který autobazary to jsou, nám nemůže říct, protože musí respektovat ochranu osobních dat," pozastavuje se nad prací inspekce moderátor.

Pokud by to tak bylo i u jiných trestných činů, bylo by to prý velmi podivné. „Kdyby to tak bylo i s vraždou – někdo zabil, ale nemůžeme vám říct kdo, musíme chránit osobní data. Nevím, mě to přijde jako smyslů zbavené. A vždycky se píše úmysl nebo záměr zákona, o co tomu zákonodárci v parlamentu šlo – já nevím, jestli má někdy zákonodárce záměr chránit zloděje, nepoctivce nebo podvodníky. Myslím si, že ne. Tak ať ten zákon opraví, abychom to věděli a u těchhle lidí a podvodníků si auta nekupovali," vyzval poslance Kraus.

Nově také do svého pořadu zařadil ekonomické poradní okénko. „To je dneska premiéra, místo takových těch hloupých lidových řečí vám řeknu ekonomickou poučku, kterou jsem sám vymyslel. To teď frčí, všichni jsou koučové, guru a myslitelé, tak já taky. A je důležité, abych k tomu řekl malé expozé, protože to je velmi důležitá ekonomická poučka, která se týká nafty, ropy, jak říkáme my ekonomové. Já jsem žil poměrně dlouho v komunismu a v komunismu cena nafty alias ropy pořád rostla," vysvětloval bavič.

Tehdy byla všechna nafta dovážená z Ruska. „A když byla cena nafty ve světě vysoká, tak nám Rusové a jejich bratři u nás – komunisti – vysvětlovali, že cena nafty je vysoká všude na světě, no tak ji nemůžeme mít levnější. Protože soudruzi ji těží, co mohou, ale je to drahý. Svět za to platí hodně, musíme i my. No a když cena nafty na Západě klesla, tak nám soudruzi vysvětlili, že tím, že venku klesla, soudruzi v Sovětském svazu musí těžit nafty víc. Aby získali ty samé peníze, musí dát víc nafty na západ, a proto nám ji musí zdražit, abychom ji tolik necucali. Čili nám rostla nafta vždycky. Jestli na Západě cena rostla nebo klesala," připomínal doby komunismu.

To se ale už změnilo. „Dožil jsem se toho šťastného okamžiku, kdy jsme součástí toho Západu a jak je to? Ať je cena ropy jakákoliv, vždycky způsobuje krizi. To je moje poučka. Když cena rostla, všichni se hroutili, já to chápal. Rostou zdroje, zdrojové ceny materiálů, ropa je ve všem nám vysvětlili - v mýdle, v kuřatech, ve všem. Teď cena klesla o 70 procent a v novinách čtete, že se možná zhroutí banky, zřítí ekonomika, protože takhle nízká cena nafty všechno zničí. Tak ať ji zruší! Budeme jezdit na celer. Moje ekonomická poučka je – ropa vždycky škodí," dodal Kraus.

Související

Více souvisejících

Jan Kraus ropa Autobazar

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy