Láska jako radikalizace? Psycholog prozradil, proč se lidé přidávají k džihádistům

Praha - Psycholog Jeroným Klimeš tvrdí, že dnešní mladá generace žijící v ateistické společnosti není proti ideologiím resistentní. Proto jim dokáže snadno propadnou a dostat se do stavu podobného zamilovanosti.

Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra tvrdí, že stát nebezpečí extremismu už řadu let vůbec nepodceňuje. V pořadu Devadesátka ČT24 uvedl, že kvůli tomu, že je v tom policie aktivní a poměrně úspěšná, tak je situace momentálně taková, jaká je, a sice, že se nic moc neděje.

"Nepostupujeme proti lidem proto, že mají nějakou nálepku nebo spadají do nějaké kategorie, nestíháme nikoho za názory a přesvědčení, stát důrazně stíhá konkrétní protizákonné projevy," dodal.

Podle něj je ale důležité vnímat růst napětí ve společnosti. "K tomu nepochybně dochází a taková atmosféra může být urychlovačem extremismu, podhoubím, ve kterém potom mohou některé z extremistických projevů nabýt na intenzitě," uvedl Bačkovský.

Psycholog Klimeš České televizi řekl, že vývoj, kterým člověk prochází, je nám všem zcela skryt. "My známe jen univerzální zákonitosti, jež mohou vést k hluboké nenávisti vůči společnosti. Je paradoxem, že introverti, tedy lidé, kteří jsou tišší, nejsou bez agrese. Někteří zažívají návaly vzteku a nenávisti, ale není to na nich znát, uvolní se to v extrémních situacích, třeba když se opijí," tvrdí.

Domnívá se, že v období mezi dospíváním a třiceti lety se člověk dostává do ideologického období, které se projevuje extrémní citlivostí na ideologie. "Moderní lidé v ateistické společnosti nejsou očkováni na žádnou ideologii. Od druhé světové války je ideologie sprosté slovo. Když potom lidé potkají skupinu, která se řídí ideologií, tak se nadchnou pro myšlenku a dostanou se do náboženské konverze, která je zřejmě řízena stejným mechanismem jako zamilovanost," vysvětlil.

Radikálů ale podle něj bude přibývat. "Děláme tomu jevu medvědí službu. Víme, že když televize nebo rádia reportují o sebevraždách, tak jich přibývá. Je to otázka nápodoby," uvedl.

Související

Více souvisejících

islám Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

včera

včera

včera

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

včera

včera

Izrael varuje Írán: Skončíte jako Pásmo Gazy nebo Bejrút

Izraelský ministr obrany Joav Galant varoval Írán, že pokud se pokusí ublížit Izraeli, může čelit podobnému osudu jako Pásmo Gazy nebo Bejrút. Uvedl to server ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy