Kauza Rath: Obhájci v rozsudku našli 173 rozporů

Praha – Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath má za měsíc stanout před Pražským vrchním soudem. Ten rozhodne, jestli si odsedí 8,5 roku, které mu uložil Krajský soud. Jeho obhájci tvrdí, že v rozsudku soudce Roberta Pacovského objevili 173 rozporných nebo navzájem se vylučujících tvrzení. Uvedl to server Česká justice.

Server píše, že obhájci Ratha Adam Černý a Roman Jelínek do detailu rozebrali písemně vyhotovený rozsudek a dospěli k závěru, že písemnost obsahuje celkem 173 rozporů, navzájem se vylučujících tvrzení nebo tvrzení, která dokonce konstatují, že David Rath při zadávání zakázek postupoval správně. Celý jejich rozbor má 93 stran a Vrchní soud se s ním bude muset v rámci odvolacího řízení vypořádat.

Advokáti poukazují, že soudce Pacovský v textu uvedl, že se Rath dopouštěl trestné činnosti tím, že postupoval podle zákona. V jedné části rozsudek tvrdí, že výběrová řízení byla na oko transparentní, ve skutečnosti ovšem firmy do nich zapojené soutěž jen předstíraly. Jinde má ale rozsudek podle obhajoby tvrdit, že soutěže zmanipulovali manželé Kottovi a Lucia Novanská ve prospěch konkrétních firem.

Rathovi obhájci se také pozastavují nad penězi, které si bávalý hejtman  nesl v krabici od vína z domu manželů Kottových. V jednom rozsudku se totiž zároveň píše, že spolupracující obviněná Ivana Salačová o penězích v krabici s vínem nevěděla, v jiné části však stojí, že peníze na úplatky Salačová shromáždila. Vladimíru Kančevovi, který jí s tím měl pomáhat, podle výroků Salačové ale s penězi „někdo utekl" a proto se k ní vůbec nedostaly.

Obhájci poukazují také na to, že nesedí časová posloupnost děje, kterou soud zaměňuje nebo i na to, že údajný úplatek měl David Rath obdržet až půl roku po události. Navíc prý byla výpověď, která nepodporuje závěry, ke kterým soud došel, automaticky označená za lživou, aniž by to soud nějakým způsobem dokázal.

Odvolací řízení má začít u Vrchního soudu v Praze 31. října 2016. Soud prvního stupně odsoudil bývalého hejtmana loni 23. července. Jednání se má konat ve velké porotní síni, která je největší soudní síní v zemi, dodává server.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy