Na co si to hrajeme? To je předposranost. Kroupa má problémy kvůli reportáži o Agrofertu, jeho kolegové zuří

Praha – Známý investigativní novinář Českého rozhlasu Janek Kroupa se v jedné ze svých posledních reportáží zaměřil na to, že koncern Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy. V článku poukazoval na to, že nastupující premiér a někdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš v době, kdy byl ministrem financí, pobíral evropské dotace na půdu, která Agrofertu nepatří a ani ji nemá v nájmu. Teď má ale kvůli kauze problémy.

O reportáži se mluvilo na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu dne 29. listopadu. Ze zápisu vyplývá, že se na Kroupův článek dotazoval místopředseda Rady Čro Tomáš Kňourek, který poukázal na to, že zpráva měla být lépe zpracována a její znění a načasování zavání účelovostí. Srovnal článek se zprávou ČTK, která téma pojala daleko profesionálněji.

Za pravdu mu dal i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Ten mimo jiné uvedl, že ho Kroupa nepřesvědčil, že zmíněná reportáž není „účelovým antibabišovským tažením". Vadí mu třeba to, že ke zveřejnění článku došlo v den, kdy měl šéf hnutí ANO Andrej Babiš schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, na které mu představil své kandidáty na ministry.

„Za sebe říkám, že nejsem s touto prací spokojen, protože opravdu považuji tuto kauzu za zvláštně pojatou. Nelíbí se mi načasování té kauzy. Mám za to, že to je reportáž, která se moha objevit ve vysílání Českého rozhlasu, pakliže jsem byl utvrzen vedením zpravodajství, že se na ní pracuje půl roku, pak mohla být odvysílána kdykoliv jindy než v den, kdy zrovna ten, kterého se to týká, jede za prezidentem republiky, prezentovat ministry nové vlády. Já v tomto duchu jistá podezření mám,“ uvedl Zavoral.

Zavoral na radě uvedl, že již „velmi bouřlivě“ o problému mluvil s ředitelem zpravodajství Janem Pokorným. „Musím říci, že mi bylo trochu stydno, když jsem viděl, jak toto téma zpracovala ČTK. Zcela profesionálně, kdy dala prostor Agrární komoře, dalším zástupcům a vlastně konstatovala, že to je problém, který se týká stovek zemědělských družstev v České republice. Musím říci, že kauza, která v našem éteru a na našem iRozhlasu zazněla, že ten problém pomalu má jenom Agrofert, respektive celá ta kauza byla odvozena od Agrofertu,“ uvedl Zavoral. Dodal, že o celé věci bude ještě s Kroupou a Pokorným mluvit.

Kroupy se zastali známí čeští investigativní novináři

Informace o dění v rozhlase ale znepokojila další české investigativní novináře. „Vůbec se mi nelíbí, jak se vedení rozhlasu chová k Jankovi Kroupovi kvůli zjištění, že Agrofert hospodaří na 1700 hektarech půdy neoprávněně. Ve zpracování tématu nevidím problém. Sám jsem shodou okolností majitel pozemku, na kterém hospodaří Agrofert, respektive jeho dceřinná společnost. Nabídli mi 50 korun ročně, smlouvu jsem nepodepsal, protože mi to za to ani nestálo. Hospodaří na něm v klidu dál, což jsem nikdy neřešil, mám svých starostí dost,“ popsal své zkušeností šéf publicistiky České televize Marek Wollner na sociálních sítích.

Námitky radního rozhlasu ale podle něj vypadají jako cílený odstřel nepohodlného novináře. „Rovněž námitky pana ředitele Zavorala jsou účelové. Všechny strany sporu dostaly prostor a je úplně jedno, jestli stejně hospodaří i pan Vomáčka z Pelhřimova. Reportáž ostatně přiznává, že problém se netýká jen Agrofertu. Ale prosím vás, co to je za absurdní hledisko? To je teď nějaké nové pravidlo v žurnalistice? Když třeba, nedejbože, premiér (ať je jím kdokoli) přejede dítě na přechodu, budou muset novináři hledat všechny, kdo přejeli dítě na přechodu a uvádět jeho čin do správných souvislostí? Na co si to tady hrajeme? Ta kauza je ukázkou zvláštních ohledů, které se berou na vítěze voleb, což by mohl být umíráček svobodné žurnalistiky v Čro,“ dodal Wollner.

Podobně to vidí i novinář Jaroslav Kmenta, který podle svých slov „naprosto souhlasí s Markem Wollnerem". .„Říkám tomu předposranost. Šíří se to ve společnosti jako rakovina. Kritické prostředí nesmí vymizet. Jinak spějeme zpátky k totalitě. Od šéfa Českého rozhlasu bych spíš očekával, že se za své redaktory postaví. Může mít výhrady ke způsobu zpracování kauzy kolem Babiše, to je v poho. Ale zpochybňovat investigativní práci jako takovou mi přijde neprofesionální a amorální. Je to spíš projev slabosti a strachu z hypotetických politických problémů,“ myslí si Kmenta.

Související

Více souvisejících

Český rozhlas Janek Kroupa (novinář) Marek Wollner Jaroslav Kmenta Agrofert Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 4 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 13 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy