Umělkyně upozorňuje na vylidňující se Krumlov, dostane finanční podporu

Český Krumlov - Zastupitelé Českého Krumlova dnes schválili pro umělkyni Kateřinu Šedou na projekt UNES-CO městský příspěvek 100.000 Kč. Šedá chce upozornit na vylidněné centrum Českého Krumlova, z nějž podle ní mizí život. Projekt chystá pro česko-slovenský výstavní pavilon na bienále architektury v Benátkách.

Pro hlasovalo 19 zastupitelů z 20 přítomných. Šedá řekla, že peníze půjdou na katalog, který chystá. "Jsou to peníze, které jsme měli jako zisk ze Zemské výstavy v roce 2013. Zavázali jsme se, že je budeme věnovat do takové činnosti," řekl starosta Dalibor Carda (ČSSD). Zisk z výstavy byl přes 300.000 Kč.

Projekt platí ministerstvo kultury, jež dalo 2,1 milionu Kč. Celkové náklady jsou 2,5 milionu Kč. Šedá od června do srpna ubytuje v šesti bytech v centru 12 až 15 rodin. Jejich úkolem, za nějž dostanou plat, bude dělat v centru obvyklé činnosti, jako jsou procházky s kočárkem nebo venčení psů. Město Šedé půjčí pět bytů, které jsou připravené k rekonstrukci, jeden byt přidá Egon Schiele Art Centrum.

Držitelka Ceny Chalupeckého mluvila s mnoha místními. Zaujala ji zaslepená okna i lidé, jež se nezdraví. "Obchody, které nikdo nepotřebuje, domy, kde nikdo nebydlí, ulice, kde se lidé sobě spíš vyhýbají, než aby se potkávali," řekla dnes čtyřicetiletá brněnská rodačka.

Projekt sklidil kritiku na facebooku, kritizoval ho i sochař Miroslav Páral. Šedá a Schiele Centrum dostávají kritické e-maily včetně vzkazů, že by bylo lepší, kdyby autorka předčasně zemřela. Lidé jí vyčítají, proč nedá radši peníze na opravy chodníků. Převažují ale pozitivní reakce.

"Cílem je upozornit na to, co se děje ve městech, která se objeví na seznamu UNESCO, Benátky, Barcelona, kde jsou demonstrace proti turistům," řekla Šedá. Podle odhadů radnice míří do Krumlova ročně 1,5 až dva miliony turistů. Čistý příjem města z turistického ruchu je 12 milionů Kč.

Zastupitel Petr Šandera (KSČM) řekl, že Krumlovští jsou naštvaní sami na sebe, protože přišel někdo zvenčí, kdo je šokuje a nutí přemýšlet jinak o běžných věcech. Podle zastupitele Vojtěcha Němce (PRO 2016), který se hlasování zdržel, naštvala Šedá maminky, jež trápí neopravené chodníky, zatímco umění je jim lhostejné.

Šedá se dlouhodobě zaměřuje na sociálně pojímané akce, při nichž často zaměstnává desítky či stovky lidí, kteří nemají s uměním nic společného. Pracuje i na vesnicích a periferiích, mimo galerie. Své aktivity představila i v londýnské galerii Tate Modern.

V benátském pavilonu vytvoří sídlo fiktivní firmy UNES-CO s recepcí, bude tam dělat i přímý přenos z ulic v Krumlově. Vznikne i výroční zpráva této firmy, kde budou rozhovory s obyvateli Krumlova i listina "ohrožených činností", o nichž místní říkají, že z centra zmizely.

Související

Armáda České Republiky

Válka na Balkáně byla brutální. Sprostě jsem jim vynadal, aby neblbli, vzpomíná český veterán

Více než dvě stovky válečných veteránů, kteří se v minulosti účastnili vojenských misí v Perském zálivu, na Balkáně, v Asii a v Africe, se dnes sešly v Českém Krumlově. Byl mezi nimi i Jan Josef, který na zahraničních operacích strávil téměř osm let. Zažil operace v Libyi, v Kuvajtu i na Balkáně. Nejvíce ohrožený se cítil právě v bývalé Jugoslávii, řekl dnes ČTK.

Více souvisejících

český krumlov společnost Lidé peníze Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy