V "romském" Bydžově to hřmí! Lidé se děsí neonacistů

Nový Bydžov – Do Nového Bydžova na Královéhradecku se 12. března chystají neonacisté a další pravicoví i levicoví radikálové. Starosta ve spolupráci s policií připravuje bezpečnostní opatření, ale obyvatelé mají strach. Informuje o tom ČTK.

Svou účast na mítinku potvrdila extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Autonomní nacionalisté a iniciativa, která volá po poklidném soužití. O dalších skupinách, které se ve městě chtějí sejít, ví starosta Pavel Louda (ODS) pouze ze zmínek, které se porůznu objevují na internetu.Společně s policií chystá opatření, která by po dobu přítomnosti extremistů ochránila místní obyvatele. Ti přiznávají, že mají strach.„V tuto chvíli připravujeme společně s policií opatření. Například chceme, aby v sobotu 12. března ve městě nebyly volné předměty, kterými by bylo možné házet, například koše, stavební materiál či dlažební kostky,“ řekl Pavel Louda.Neonacisté versus RomovéMítink do Nového Bydžova svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti. Starosta požadoval, aby akci zrušila, ale extremisté odmítli. Do města je táhnou Romové, s nimiž mají místní lidé problémy. Situace se tam vyhrotila koncem loňského roku, kdy romští občané přepadli několik lidí a znásilnili ženu.Město poté posílilo bezpečnost v ulicích a zvýšilo počet strážníků. Vznikla tam i petice, která požaduje adekvátní zajištění bezpečnosti. Podepsalo ji 3 257 lidí. Občané teď však mají strach z extremistů.Neonacisté a další skupiny si už plánují, jak to udělat, aby jim policie nemohla v setkání zabránit. Na webových stránkách organizace Národní odpor se například objevil klip a instrukce pro ty, kteří se do Nového Bydžova chystají.„Lze předpokládat, že policie v den konání shromáždění uzavře a bude kontrolovat všechny přístupové cesty do města. Proto pokud možno do města přijeďte již večer předem nebo v brzkých ranních hodinách. Pohybujte se v malých, vzhledově nenápadných skupinkách,“ píše se tam.Situace se ale může vyhrotit i jinak než střetem s policií. Do města se totiž současně chystají i „antineonacistické“ iniciativy, které hodlají dát extremistům jasně najevo, že je tu nikdo nechce. Skupina V Ústí (neo)nacisty nechceme! do Bydžova zve dokonce přes sociální sítě. A vyhlašuje, že chce proti neonacistům aktivně, ale nenásilně vystoupit.K veřejnému vyjádření odporu vůči neonacistům vyzývá také Československá anarchistická organizace. Zároveň svolává své sympatizanty přímo do centra Bydžova.

Související

Policie ČR

Policisté před plánovaným mítinkem DSSS navštívili Nový Bydžov

Nový Bydžov - Policisté Královéhradeckého kraje v úterý navštívili Nový Bydžov, aby samosprávu a tamní obyvatele informovali o opatřeních, která chystají během víkendového mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Více souvisejících

Nový Bydžov

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy