ČT v průšvihu? RRTV zahájila správní řízení pro možné porušení zákona

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila s Českou televizí správní řízení pro možné porušení zákona. Problém se týká pořadu Newsroom, který odvysílal reportáž o někdejším kandidátovi do RRTV Petru Štěpánkovi. V něm reportéři uvedli podle rady uvedli neúplné informace, čímž mohli kandidáta, který se nakonec nominace vzdal, poškodit.

Petr Štěpánek patřil k těm, kteří kandidovali do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Navrhlo jej hnutí ANO. Když ale šéf hnutí a premiér Andrej Babiš řekl, že ho nepodpoří, stáhl Štěpánek, který už členem RRTV v minulosti byl. svou nominaci.

Proti Štěpánkově nominaci navíc protestovaly asi dvě stovky lidí, jeho osobou se zabývala i Česká televize, konkrétně pořad Newsroom. Podle kandidáta do RRTV šlo o štvanici. A prsem ukazuje právě na veřejnoprávní médium, které Štěpánek často kritizuje.,

V kauze teď došlo k dalšímu vývoji. „Rada pro vysílání zahájila s Českou televizí správní řízení pro možné porušení zákona, neboť ČT o mně odvysílala nepravdivé, respektive zavádějící informace. Jinými slovy: Ve snaze poškodit mě lhali redaktoři České televize, až se jim od huby prášilo,“ oznámil Štěpánek.

Přidal také konkrétní citace z tiskové zprávy RRTV. „Rada… rozhodla zahájit s provozovatelem Česká televize… řízení o přestupku…, kterého se mohl dopustit odvysíláním pořadu Newsroom ČT24…, kdy moderátorka tematického bloku věnovaného nominaci Petra Štěpánka na post radního Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, pronesla výrok „No a Petr Štěpánek. Člověk, který ve Velké radě seděl už na přelomu tisíciletí. Bylo to v době, kdy stát prohrál arbitráž o TV Nova a musel za to zaplatit přes 10 miliard. Podle mnoha komentátorů za to mohla i tehdejší rada, spoluvedená právě panem Štěpánkem“,“ píše se ve zprávě

RRTV poukázala na to, že se jednalo o výroky komentátorů z března 2003, tedy z doby bezprostředně poté, co byla stanovena částka za prohranou arbitráž.

„Byly zcela ignorovány skutečnosti týkající se dalšího vývoje zmiňované kauzy (zejména závěry Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro zjištění skutečností v souvislosti s arbitrážním řízením ve věci CME vs. ČR ze dne 28. 1. 2005), čímž mohli diváci získat nedostatečné a zavádějící informace o této kauze i o roli, kterou v ní sehrával Petr Štěpánek jakožto tehdejší místopředseda RRTV. Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů,“ varuje RRTV.

Související

Více souvisejících

Petr Štěpánek (ODS) RRTV Česká televize

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy