Co způsobilo hromadnou otravu krve v nemocnici? Ministerstvo má dvě verze

Pravděpodobnou příčinou otravy krve pacientů v nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku je podle ministerstva zdravotnictví kontaminace či závadné složení anestetika. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Zdravotní stav po operaci se náhle zhoršil u devíti pacientů. Převezeni byli v posledních 24 hodinách do nemocnice v Liberci a jeden z nich byl poté umístěn v nemocnici v Jablonci.

Podle mluvčí ministerstva pracovníci krajské hygienické stanice a zdravotního ústavu v Nemocnici Frýdlant provedli a provádějí epidemiologické šetření, včetně stěrů, odběrů vzorků léčiv i dezinfekčních prostředků i sterilního materiálu.

"Jako jedna z pravděpodobných příčin se nyní jeví kontaminace či závadné složení anestetika, které je v tuto chvíli vyšetřováno Státním zdravotním ústavem na bakteriologii a toxikologii," uvedla Štěpanyová. Zároveň jsou ale podle ní v rámci epidemiologického šetření prověřovány i další možné příčiny.

Mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová dnes pro ČTK uvedla, že příčinu zhoršení stavu pacientů neznají. Možné varianty zmíněné ministerstvem komentovat nechtěla. "Nebudeme spekulovat," řekla. Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál a čeká na výsledky testů. Znát by je měla v průběhu několika dnů.

Stav devíti pacientů se zlepšuje

V Liberci je hospitalizováno osm pacientů, čtyři na ARO, tři na JIP a jeden na izolovaném lůžku, devátý pacient je v jablonecké nemocnici.

"Nasadili jsme jim širokospektrální antibiotika a čistili jsme jim krev," řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Největší krajská nemocnice v Liberci musela přijmout kvůli péči o tyto pacienty mimořádná opatření. Vyhlásila částečně krizový režim na ARO, povolala další personál, odložila plánované operace napříč nemocnicí. "Museli jsme například zrušit operace tří onkologických pacientů na urologii. Není to proto, že bychom nebyli schopni operovat, ale že nemáme průchodná intenzivní lůžka," vysvětlil důvody omezení Řičář.

Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál a zjišťuje, co otravu způsobilo. "Vysvětlení zhoršení stavu pacientů by měly přinést testy, na jejichž výsledky všichni čekáme," řekla mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová. Před všemi operacemi podle ní prošly přístroje i podávané látky standardními testy. "Po kontrole odbornou firmou již víme, že přístroje byly zcela v pořádku," řekla mluvčí.

Operace podle ní prováděly v tomto týdnu různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

Podle Řičáře už v minulosti několikrát ošetřovala liberecká nemocnice pacienty, kteří podstoupili zákrok ve Frýdlantu. Byli to jednotlivci, kteří byli do krajského zařízení převezeni s pooperačními komplikacemi. To se ale stává i v jiných nemocnicích.

Související

Nemocnice Frýdlant

Po otravě krve byl propuštěn další pacient, operační sál ve Frýdlantě zůstává zapečetěn

Z Krajské nemocnice v Liberci dnes propustili dalšího z devíti pacientů postižených otravou krve po operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant. Jde o pacientku po gynekologickém zákroku. Ostatní zůstávají v péči lékařů. S výjimkou jedné pacientky ve vážném stavu, která leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v Liberci, se stav ostatních zlepšuje. Nikdo další ale nebude propuštěn dříve než po neděli, řekl dnes ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Více souvisejících

nemocnice Frýdlant Zdravotnictví Liberecký kraj ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy