55 tisíc lidí odříznuto od nemocnice? Ve Šluknovském výběžku hrozí pohroma

Ústecký kraj má nadále zájem poskytnout pomoc při zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku, nechce ale převzít Lužickou nemocnici se starými dluhy. Pokud pojišťovny přistoupí na nové smlouvy, převzal by kraj péči do několika týdnů, řekl dnes novinářům vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petr Severa.

Lužické nemocnici v Rumburku hrozí kvůli zadluženosti insolvence. Krajská zdravotní (KZ), která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, čeká nyní na výsledky auditu nemocnice. Budou známy 20. července. V dalších dnech bude společnost jednat s ministerstvem zdravotnictví. Nemocnice v Rumburku poskytuje péči pro 55.000 lidí. Do nejbližší nemocnice v Děčíně či České Lípě to mají obyvatelé Rumburka a okolí kolem 40 kilometrů.

"Pakliže by KZ převzala pouze zaměstnance, pakliže by město pronajalo nezbytnou část nemocnice a pokud pojišťovny přistoupí na nové smlouvy, jsem schopni v řádu týdnů zahájit provoz nového zdravotnického zařízení se stávajícím personálem a v současných budovách," uvedl Severa.

Nabídka pojišťoven předložená po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na konci června podle Severy obsahovala i závazek převzetí dluhů. "Jak jsou vysoké, to ukáže audit, celkově to může být 80 až 100 milionů korun," uvedl Severa.

Rumburské zastupitelstvo v úterý odmítlo uhradit ztrátu nemocnice za loňský rok ve výši 52 milionů korun. Dnes odpoledne se proto schází představenstvo nemocnice, které rozhodne o dalším postupu.

Krajská záchranná služba je podle ředitele Ilji Deyla připravena krátkodobě pomoci, pokud bude nemocnice uzavřena. "Na takové mimořádné situace jsme zvyklí, umíme přesunout posádky, ale je to dočasná záležitost maximálně na týden," uvedl Deyl. Pokud by se nemocnice uzavřela trvale, musela by záchranka přijmout další lidi, kteří nyní na trhu práce chybí.

Průměrný čas výjezdu posádek ve Šluknovském výběžku je nyní podle Deyla 70 minut, pokud bude chybět lůžkové zařízení v Rumburku, prodlouží se čas nejméně dvakrát. Posádka zdravotnických záchranářů pro výběžek je ve Velkém Šenově, Rumburku a České Kamenici.

Krajská zdravotní nyní obnovila jednání s Varnsdorfem, kde je rekonstruovaný objekt s lůžky následné péče. "Je tam celé jedno patro volné, které bychom mohli využít," uvedl náměstek pro řízení zdravotní péče KZ Aleš Chodacki. Otevření oddělení ve Varnsdorfu by však nebylo možné v nejbližší době. S péčí o pacienty už nyní pomáhá děčínská nemocnice, která patří pod KZ.

Pokud bude vyhlášena na nemocnici insolvence, je kraj podle Severy připraven jednat s insolvenčním správcem. Největším věřitelem nemocnice jsou zdravotní pojišťovny.

Související

Češi se nechávají testovat na covid-19

V Litoměřicích skončilo testování lidí ve věku 40 až 59 let

V Ústeckém kraji počet lidí s nákazou koronavirem zůstal k dnešnímu ránu na čísle 481. Tolik jich bylo i v neděli. V Litoměřicích pokračuje testování do studie kolektivní imunity. Už ráno byly zastaveny odběry od lidí ve věku 40 až 59 let. Bylo dosaženo cílového stavu, tedy tisícovky otestovaných v této věkové kategorii. Odpoledne skončily odběry seniorů od 60 do 89 let. Přicházet mohou ještě mladí od 18 do 39 let. ČTK to řekla mluvčí radnice Eva Břeňová.
Vlaky

Orkán Julie: Vlaky nejezdily na desítkách tratí, provoz se vrací k normálu

Provoz na desítkách úseků lokálních tratí, který byl ráno přerušen kvůli následkům silného větru, se před polednem podařilo téměř obnovit, přerušen byl jen na dvou úsecích tratí mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy. Na železničním koridoru z Brna do České Třebové je u Svitav provoz omezený na jednu kolej.

Více souvisejících

Rumburk nemocnice Zdravotnictví Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy