Záchrana rumburské nemocnice? Stále není nic jisté, Krajská zdravotní se hádá s ministrem

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se dnes shodla se zástupci Krajské zdravotní na způsobu zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. S podrobnostmi dohody seznámí VZP ministra zdravotnictví ve středu, informoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

"Jsme připraveni dál zajistit péči," řekl po jednání České televizi předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Podrobnosti dosažené dohody ale neupřesnil. Zástupci VZP a Krajské zdravotní se k jednání sešli v souvislosti se situací zadlužené městské nemocnice a polikliniky v Rumburku. Lužická nemocnice je v insolvenčním řízení.

Krajská zdravotní chce podle Nováka nejdřív o výsledcích schůzky informovat krajskou radu. Novák také připomněl, že ve středu se v Praze uskuteční další jednání za účasti ministra Adama Vojtěcha (za ANO).

Konečně posun dopředu. Ústecký kraj navrhl městu Rumburk časový plán převzetí Lužické nemocnice. Svolal jsem na příští týden další jednání. Situaci je nutné vyřešit co nejdříve a nenechávat občany Šluknovského výběžku dál v nejistotě. https://t.co/DH1Z76d22t

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) July 19, 2019

O tom, že by největší pojišťovna měla navýšit Lužické nemocnici v Rumburku úhrady, politici informovali už po prvním jednání v Praze na konci června. Ministr Vojtěch očekává, že KZ městskou nemocnici převezme. KZ, kterou zřizuje Ústecký kraj, ale nemocnici odmítá kvůli dluhům.

"Prioritou je vyrovnávání regionálních rozdílů v dostupnosti péče tak, aby klienti VZP i v těchto oblastech měli stejně dostupnou a kvalitní péči jako například klienti žijící ve velkých městech," uvedl náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Pro hůře dostupné oblasti podle něj vytvořila VZP například speciální úhradový mechanismus, který má zvýšit jejich atraktivitu pro poskytovatele zdravotních služeb.

Ministr dříve uvedl, že nemocnice v Rumburku má obtížnou situaci kvůli své poloze blízko německých hranic. Už v minulosti obtížně získávala zdravotnický personál, místní raději dojížděli za vyšší odměnou do blízkého zahraničí. Nemohla sehnat ani primáře pro některá oddělení, přestože jim nabízela nadstandardní odměnu. České televizi dnes Vojtěch řekl, že dluhy nemocnice by mělo převzít město coby vlastník.

Rumburk dal na provoz a investice nemocnice za 15 let asi 200 milionů korun. Od loňského roku má nemocnice ztrátu asi 70 milionů korun. Město jako její zřizovatel odmítlo dluhy dál hradit a zařízení poslalo do insolvence. Právě dluhy jsou podle KZ největší problém pro případné převzetí nemocnice.

"Výsledek hloubkové prověrky je záporný. V úvahu přichází varianta převodu části aktiv a části smluv. Krajská zdravotní teď nemůže nic konat, čekáme, jak dopadne insolvenční řízení," řekl ČTK v pondělí mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Místopředseda představenstva KZ Radek Scherfer (ČSSD) v pondělí ministra obvinil, že společnost do převzetí nemocnice 'nutí'. Podle něj by ji měl převzít stát.

O dalším osudu nemocnice se bude ve středu jednat na ministerstvu zdravotnictví. Sejdou se tam zástupci KZ, zdravotních pojišťoven. Ve stejný den KZ představí dohodu s VZP také radě Ústeckého kraje. V pondělí 5. srpna se kvůli nemocnici sejde mimořádné zastupitelstvo kraje. Situací se zabývá i policie, na jednání kraje, VZP a KZ bylo podáno trestní oznámení.

Související

Češi se nechávají testovat na covid-19

V Litoměřicích skončilo testování lidí ve věku 40 až 59 let

V Ústeckém kraji počet lidí s nákazou koronavirem zůstal k dnešnímu ránu na čísle 481. Tolik jich bylo i v neděli. V Litoměřicích pokračuje testování do studie kolektivní imunity. Už ráno byly zastaveny odběry od lidí ve věku 40 až 59 let. Bylo dosaženo cílového stavu, tedy tisícovky otestovaných v této věkové kategorii. Odpoledne skončily odběry seniorů od 60 do 89 let. Přicházet mohou ještě mladí od 18 do 39 let. ČTK to řekla mluvčí radnice Eva Břeňová.
Vlaky

Orkán Julie: Vlaky nejezdily na desítkách tratí, provoz se vrací k normálu

Provoz na desítkách úseků lokálních tratí, který byl ráno přerušen kvůli následkům silného větru, se před polednem podařilo téměř obnovit, přerušen byl jen na dvou úsecích tratí mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy. Na železničním koridoru z Brna do České Třebové je u Svitav provoz omezený na jednu kolej.

Více souvisejících

Rumburk nemocnice krajská zdravotní VZP Ústecký kraj Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy