ČSSD přerušila schůzi sněmovny. Koalice nechce projednávat kauzu IZIP

Praha - Pár minut po zahájení středeční schůze se poslanci sociální demokracie rozhněvali na vládní koalici a požádali o dvouhodinovou pauzu na jednání svého klubu. ČSSD popudilo, že poslanecké kluby ODS a TOP 09 svým vetem zablokovali projednávání kauzy IZIP, vysvětlil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Jsme rozhněvaní," zestručnil Tejc Mediafaxu situaci uvnitř klubu ČSSD. Vládní koalice údajně neměří 'stejným metrem' kauzy opozice a své. Zatímco případu bývalého člena ČSSD a poslanci Davidu Rathovi, ve kterém je podezřelý z přijetí úplatku ve výši sedmi milionů korun, věnovala sněmovna dostatek prostoru, kauza IZIP, ve které jde takřka o dvě miliardy korun, se podle jeho slov v parlamentu neprojednává vůbec.

"Jsme přesvědčeni o tom, že 1,8 miliardy korun, která se vylije do kanálu z peněz zdravotních pojištěnců, je dostatečná částka, které by měla Poslanecká sněmovna věnovat pozornost," podotkl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Žádá proto sněmovnu o vytvoření vyšetřovací komise, která by se kauze IZIP věnovala. "Cílem komise by mělo být zmapování toho, jak je vůbec možné, že dva bývalí poslanci ODS dokázali VZP vnutit svůj projekt a vyinkasovat z ní přes něj pro IZIP částku blížící se téměř dvěma miliardám korun," objasnil předseda ČSSD. Odhalit by pak měla komise také to, kdo ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) odpovídá za realizaci projektu a kde peníze skončily.

Peníze zřejmě nesloužily pouze na elektronizaci českého zdravotnictví. Směřovaly také na vysoké odměny zaměstnanců IZIP. "Ten počet zaměstnanců se v zásadě pohyboval do desíti, ale byly roky, kdy si těchto necelých deset zaměstnanců vyplácelo ročně na odměnách téměř 60 milionů korun. Zaměstnanci IZIP byli placeni lépe než předseda vlády," zdůraznil Sobotka.

Vytvoření vyšetřovací komise navrhují sociální demokraté také proto, aby se velkým kauzám začala věnovat pozornost. Dosud ČSSD nemá žádné informace, že by se aktivitami europoslanců Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého (oba ODS) věnovala policie nebo státní zastupitelství. Oni dva jsou přitom v kauze IZIP podezřelými. "Je evidentní, že zneužili své postavení poslanců a také člena správní rady VZP k tomu, aby získali majetkový prospěch. Oni byli spoluvlastníky společnosti IZIP," připomněl předseda ČSSD.

"Já považuji za skandální, že ODS a TOP 09 vznik vyšetřovací komise zablokovala svým vetem. Vládní strany se zoufale obávají toho, aby se ukázalo, co se vlastně stalo, a aby se následně přistoupilo k personálním změnám ve VZP, které dlouhodobě požaduje ČSSD," dodal Sobotka.

Zdůraznil, že dosud nevyvodila ODS žádné důsledky ani pro Cabrnocha a Ouzkého. "Tváří se, jako by se vůbec nic nestalo. Ouzký a Cabrnoch sedí nadále za ODS v evropském parlamentu, jsou evropskými poslanci, jsou členy ODS a je dokonce možné, že budou kandidovat v příštích evropských volbách. To je výsměch všem občanům," komentoval situaci šéf ČSSD.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc dodal, že policie měla na zmíněné dva europoslance nasadit odposlechy tak, jak to učinila v kauze Davida Ratha. "Dozvěděli bychom se, jak to bylo s převodem akcií do Švýcarska, jak to bylo s oněmi anonymními kupci IZIP," myslí si Tejc. "Já bych touto formou vyzval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby s ohledem na to, že tady vyšetřovací komise zřízena nebyla, aby tak, jak informují o kauze Davida Ratha, informoval také o tom, zda probíhá šetření kauzy IZIP a kdy se můžeme dočkat výsledků. Tohle není možné tolerovat a zametat pod koberec," uzavřel předseda poslanců sociální demokracie.

Karolina Brožová

Související

Vrchní soud v Praze

Čurda a Pašek z kauzy IZIP si trest odpykají, Vrchní soud v Praze potvrdil verdikt

Bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a jednatel firmy FINIM Ilja Čurda si odpykají šestileté vězení za podvod. Dnes to potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání obou mužů. Pašek i Čurda musí každý zaplatit státu dvoumilionový peněžitý trest a společně mají nahradit podvedené IZIP škodu 140 milionů korun. Po dobu pěti let také nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).
soudy

Exředitel IZIP dostal šest let natvrdo. Spáchal obří podvod, konstatoval soud

Pražský městský soud dnes dal někdejšímu řediteli společnosti IZIP Jiřímu Paškovi a jednateli firmy FINIM Iljovi Čurdovi šestileté tresty vězení za podvod se škodou téměř 170 milionů korun. Muži se ho podle předsedkyně senátu Vlasty Langhamerové dopustili při uzavírání smluv mezi společností provozující elektronické zdravotní knížky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Rozhodnutí není pravomocné, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Více souvisejících

izip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy