Emotivní zpověď rodičů Petra (†16), hrdiny ubodaného schizofreničkou

Žďár nad Sázavou - "Přemýšlím nad tím, kdybych přijel o pět minut déle nebo dřív. Tentokrát to bylo takhle načasované, byl to asi osud," uvedl ve velmi emotivním rozhovoru pro TV Nova otec tragicky zesnulého Petra Vejvody. Mladík se stal náhodnou obětí schizofreničky Barbory Orlové, která ho ubodala před několika týdny na střední škole ve Žďáru nad Sázavou.

Jsou to už tři týdny, kdy celým Českem otřásla žalostná zpráva - do školy ve Žďáru nad Sázavou vtrhla psychicky nemocná Barbora Orlová a pobodala několik studentů a policistu. Jeden ze studentů její běsnění nepřežil, šestnáctiletý Petr Vejvoda, který před napadením schizofreničky bránil svoji spolužačku. Svým činem se stal hrdinou, na jeho pohřeb přišly stovky lidí, jeho čin plnil titulky všech médií v zemi.

Škola už studenta navrhla na cenu Michala Velíška. Uděluje ji každoročně nadace ADRA lidem, kteří prokázali občanskou statečnost a slušnost v situacích, při nichž jde o záchranu lidského zdraví či života. "Nás to moc potěšilo. Je to to poslední, co pro Péťu můžeme udělat. Je vidět, že to nezasáhlo jen celý Žďár, ale celou republiku. Je to pocta Péťovi," uvedl otec Petra. " Dodnes nám chodí moc hezké dopisy. Vážíme si podpory, co pro nás všichni dělají," shodují se oba rodiče.

Pro oba je to pochopitelně tragická rána, se kterou se jako rodiče těžko smiřují. "Pořád ho vidím, slyším. Vidím, jak se na mě směje. Chybí mi," říká Petrova matka. "Jsem na ně hrdá za to, co udělal." Oba se navíc shodují, že jeho čin by čekali. Podle rodičů byl vždy tím, kdo se snažil ostatním pomáhat.

Věděl, že bude slavný

"Péťa v poslední době hodně dospěl, srovnal si hodnoty v životě. Byl to bojovník, do všeho šel po hlavě. Byl šťastný, hrdý. Dokonce řekl na praxi paní učitelce: Vy o mě ještě jednou uslyšíte. Já budu hrozně slavný. Řekl jí to v pondělí, den před svou smrtí," uvedla matka Petra.

Krásné vzpomínky na Petra však doplňuje i hořkost a nepochopení. Nemohou pochopit, jak se něco takového mohlo stát. "Jediný, komu můžeme něco vyčítat, jediný, kdo pochybil, je psychiatrická léčebna, stát, soudy. Tohle se musí změnit," říká Petrův otec s tím, že do budoucna, až se vše časem uklidní, budou vkládat energii a své úsilí do toho, aby se změnily zákony, co se týče psychiatrické péče. Zatím čekají, ještě nebylo uzavřeno ani vyšetřování, zatím jim policisté ještě nemohli vrátit ani Petrovy věci.

Strašně bych chtěla touto cestou poděkovat spolužákovi Péti Martinu Němcovi, za to, že byl duchapřítomný a že zavolal manželovi, aby se vrátil do školy a umožnil mu tak, aby Péťu v posledních chvílích života mohl držet za ruku a mluvit na něj.

Den, kdy se jim změnil život naruby

Barbora Orlová si vybrala střední školu ve Žďáru zcela náhodně. Podle detailních informací, které zveřejnila policie, ji město zaujalo na internetu a přijela do něho již s úmyslem vraždit, nešlo tedy o zkratovité jednání. Vybavená přijela nožem s čepelí o délce 21 centimetrů, školu si důkladně prohlédla, obešla, aby zjistila, kde je vchod a v šatnách, jak je již známo, zaútočila.

Jak policisté uvedli, již během zásahu na ně Orlová křičela, aby přijela "zásahovka", údajně si prý přála, aby ji policisté zastřelili. Zdá se tedy, že mladá žena chtěla zemřít, aby si však sama sáhla na život, na to neměla odvahu. Odvahu vraždit nevinné ale našla.

Orlová byla již dvakrát vyslechnuta, druhý výslech byl stručnější a obviněná vyjádřila lítost nad tím, co provedla. O tom, jestli byla příčetná, rozhodnou až soudní znalci, pod vlivem alkoholu a drog však v době svého hrůzného činu nebyla.

Barboru policie obvinila z vraždy a braní rukojmích. Hrozí jí 15 až 20 let vězení i výjimečný trest. Státní zastupitelství podalo návrh na vazbu, kterému jihlavský soud vyhověl.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud nepravomocně ukončil detenci ženy, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost.

Více souvisejících

vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy