Česko vaří ve velkém, na trhu je přes 2000 kuchařek. Hruška to slíznul

Praha - Mnoho Čechů dostane letos pod stromeček pravděpodobně kuchařku, na trhu je přes 2100 titulů. Vede kniha levných receptů od Ládi Hrušky, která prý jde na dračku, prodalo se již 300 tisíc kusů.

Hranici 200.000 prodaných výtisků na českém knižním trhu překonalo jen několik zahraničních titulů, například první díl trilogie Padesát odstínů šedi či závěr Harryho Pottera. Hruškova kniha má mít v roce 2015 pokračování.

"Tuhle knížku ani žádný jeho recept jsem neviděl, protože mě to nezajímá. Prodat kuchařku je také věcí marketingu. A jestliže to posílíte televizním pořadem nebo účastí nějakého herce, lidé si to zkrátka koupí," řekl ČTK propagátor kvalitního stravování Pavel Maurer. Tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem; už proto by lidé měli věnovat větší pozornost tomu, co jedí.

"Kvalitní suroviny nemusí být drahé. Za rozumné peníze se vařit dá, a dá se vařit dokonce i tradičním způsobem, tak, jak se vařit má. To, co on předvádí za jídla, může být v určitých případech dokonce i zdraví nebezpečné. Nehledě na to, že jsou to gastronomické nesmysly, barbarství," zhodnotil Hruškův um v rozhovoru pro Lidovky.cz šéfkuchař Filip Sajler.

"Vařit například v hrníčku sýr je totální hloupost, to jídlo nemůže být zdravé nebo stravitelné. Tyto věci nemůžou být provařené, chuťově odhaduji také nic moc. V jeho jídlech nemůže být žádná výživová hodnota, pro organismus to nemůže mít pozitivní efekt. Chvilkově to fungovat bude, a člověk z toho bude mít dobrý pocit, že dobře jí, ale z dlouhodobého hlediska to bude tělo pozvolna likvidovat," dodal Sajler.

Kuchařka i pro slaměné vdovce

V pražském Paláci knih Luxor si zájemci mohou vybrat ze zhruba 2100 titulů kuchařských knih. Autorskými stálicemi jsou například Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk, jejichž kuchařky se těší velké oblibě.

"Velmi silnou edicí je ta z časopisu Apetit, v níž vyšlo několik kuchařek. Na trhu jsou však i další (Vaříme podle Herbáře, Menu podle Koko, Karolína - Domácí kuchařka, Deník Dity P...), které vznikají na základě televizních pořadů," uvedl mluvčí Neoluxoru Petr Šašek.

Úspěšná je například Kuchařka pro mého muže autorky Veroniky Zemanové, obsahující recepty na polévky, hlavní chody i sladká jídla včetně podrobných pracovních postupů a fotografií. Jak je z názvu patrné, poradí si s nimi i "slaměný vdovec", když chce uvařit pro sebe či bandu kamarádů.

Zájem je i o další titul nakladatelství Smart Press Menu podle Koko, jehož autorkou je autorka blogu MENUdomu.cz Veronika Koko Kokešová. I ta podrobně představuje suroviny a upozorňuje na postupy, navíc pomocí videí. Každý recept obsahuje QR kód, díky němuž si čtenáři mohou přehrát video na mobilním telefonu.

Milovníci sladkostí přivítají knihu Stáni Mutlové Sladké bary, do které zařadila pět desítek receptů, díky nimž se prý každý blýskne. Její specialitou je nápadité aranžování. V nakladatelství JOTA vyšla světoznámá bible kulinářství - Umění francouzské kuchyně Julie Childové a Louisette Bertholleové.

Související

Více souvisejících

Ladislav Hruška (moderátor) knihy recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy