Četník Arazim je skutečný? Nejmenoval se Karel, ale Josef. A pátral po zločincích v Hradci

Seriál Četnické humoresky patří k nejznámějším pořadům České televize. Možná víte, že příběhy brněnské pátračky zrežíroval Antonín Moskalyk a jeho dcera Pavlína. Zřejmě ale pro vás bude překvapením, že předlohu vytvořil plukovník Michal Dlouhý, který se inspiroval skutečnými případy i postavami. Šéf pátračky se však nejmenoval Karel ale Josef, nepsal se Arazím, ale Arazim, nebyl v ruských, ale v italských legiích a nesloužil na pátračce v Brně, ale v Hradci Králové.

Ačkoliv si Dlouhý přizpůsobil některé detaily, při psaní se inspiroval skutečným četníkem. Jak píše na stránkách policie ČR, skutečný Josef Arazim se narodil dne 20. listopadu 1898 v obci Sedlčánky v politickém okrese Český Brod. Na jaře roku 1916 byl odveden a dne 11. května téhož roku povolán k 10. pěšímu domobraneckému pluku v Mladé Boleslavi.

„Po měsíčním výcviku v Tyrolích odjel se svým plukem na Italskou frontu, kde byl v červnu 1917 přiotráven bojovým plynem. Dne 26. července 1917 přeběhl do italského zajetí a už 5. října 1917 se přihlásil do československé zahraniční armády. Počátkem července 1918 byl střelec Josef Arazim odeslán frontu u Gardského jezera, Ferrary a Doss Alta. Po skončení války se zúčastnil osvobozování Slovenska a poté k 21. lednu 1921 byl demobilizován,“ popisuje Arazimovy osudy v armádě policista.

V srpnu 1921 se z Arazima stal četník. Za dobu své služby prošel různými funkcemi a působil na několika různých místech. Po okupaci působil jako velitel četnické stanice v Holicích. V roce 1943 však byl označen za „nespolehlivého“ a byl předčasně penzionován. Hned 5. května 1945 se však znovu přihlásil na četnické stanici v Holicích do služby. Při odzbrojování ustupujících německých jednotek byl Němci 6. května zadržen a jen se štěstím unikl popravě.

Po válce působil dalších 10 let jako člen Sboru národní bezpečnosti (SNB), pracoval v pohraničí a na Královéhradecku, pak byl přeložen do trvalé výslužby. Do roku 1961 pracoval jako vrátný, do důchodu šel v roce 1963. Zemřel 17. listopadu 1975. „Za své působení v legiích byl Josef Arazim několikrát vyznamenán. V roce 1922 obdržel Revoluční medaili a Spojeneckou Medaili Vítězství a dále dvě Italské medaile: Fattiche di Guera v roce 1923 a Unita di Italia v roce 1927. Za činnost v době německé okupace byla Josefu Arazimovi dne 9. srpna 1949 udělena Pamětní medaile za věrnost,“ uvádí Dlouhý.

Arazim ale není jediným četníkem, který měl předobraz ve skutečné postavě. Ve skutečnosti u českého četnictva na karlovarsku sloužili také Šiktanc, Jarý, Šebestík nebo Ambrož. Autor předlohy jim ale změnil křestní jména a často také hodnosti. Někteří z nich se podle Dlouhého dokonce zapojili do odboje proti okupantům.

V seriálu i v reálu měli četníci velmi těžký život, protože se na ně vztahovala celá řada omezení. Příslušníci četnického sboru byli v zájmu zachování apolitičnosti sboru zbaveni volebního práva, ženit se mohli až po dosažení věku třiceti let a až po odsloužení čtyř let, k čemuž se zavázali při vstupu do četnického sboru – a muselo jim to povolit zemský velitel četnictva. 

Četník a legionář Josef Arazim se kromě seriálu dočkal také pamětní desky. Ta je umístěna v Hradci Králové na domě na náměstí 5. května sloužil ve 30. letech v četnické pátrací stanici.

Josef Arazim (četník) Seriál: Četnické humoresky historie zajímavosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy